Читај ми!

Више новца за стамбене кредите

Средства за субвенционисане стамбене кредите могла би да буду повећана ребалансом буџета, који је најављен за септембар, рекао министар Оливер Дулић.

Министар животне средине, рударства и просторног планирање Оливер Дулић рекао је да би средства за субвенционисане стамбене кредите могла да буду повећана ребалансом буџета, који је најављен за септембар.

Министарство финансија је, према речима Дулића, преузело обавезу да до тада, заједно са Министарством економије, прати издавање субвенција за стамбене кредите.

Тренутно још увек постоје средстава за стамбене кредите, али верујем да ће један значајан део средстава бити ребалансиран у септембру, рекао је министар.

Дулић је истакао да ће се до ребаланса пратити ефекти мера Народне банке Србије, којима је од 1. јула обавезно учешће код стамбених несубвенционисаних кредита повећано са 10 на 20 одсто.

Држава је буџетом за ову годину предвидела 1,7 милијарди динара за субвенционисане стамбене кредите.

"Уколико се утврди да је драстично пала тражња за стамбеним кредитима, која угрожава и сам грађевински сектор, упутићемо молбу НБС да поново размотри тај сет мера", каже Дулић, истакавши да је најважније да се не прекидају започети државни пројекти у грађевинарству.

Дулић је додао да ти пројекти не смеју да буду угрожени евентуалним мерама који се доносе из неких других разлога.

Грађевинарство је, према његовим речима, било веома угрожено светском економском кризом и свака мера која се доноси мора да буде пажљиво анализирана.

"Имамо пуно разумевање за НБС, њихову велику муку да се изборе са огромним изазовима и одрже инфлаторна кретања у очекиваним границама, али са друге стране увек морамо да бринемо и о реалном сектору", нагласио је министар.

Изградња станова

Говорећи о грађевинским пројектима, Дулић је подсетио да је у току јавни конкурс за избор архитектонског решења за насеље "Др Иван Рибар" на Новом Београду, где у октобру треба да почне изградња станова по ценама нижим од тржишних, у оквиру државног програма станоградње у Србији.

"Када буду готова архитектонска решења и почне израда пројеката министарство ће почети процедуру издавања дозвола и Грађевинска дирекција Србије ће моћи да распише прве тендере", рекао је Дулић.

Он је навео да ће радови бити финансирани по истом моделу као код пројекта градње насеља Степа Степановић на Вождовцу у Београду.

Реч је о пројектном финансирању, изградња неће коштати ништа за буџет већ ће иза самог пројекта стајати државне гаранције, које ће бити довољан доказ банкама да могу да финансирају такав пројекат, објаснио је Дулић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи