Нови аранжман средином године

Србија ће највероватније из предострожности склопитити нови аранжман са ММФ-ом средином године, најавио гувернер НБС Дејан Шошкић. Инфлација већа од очекиване - од почетка године цене су порасле 5,5 одсто и то, пре свега, због поскупљења хране.

Постоји могућност да Србија средином ове године склопи нови стендбај аранжман са Међународним монетарним фондом, изјавио је гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић.

На конференцији за новинаре, Шошкић је рекао да би то био аранжман из предострожности који би подразумевао да се средства повлаче само у случају неочекиваних потреса на тржишту.

Гувернер је истакао да се залаже да то буде аранжман на две године и да се премијер Мирко Цветковић слаже да би Србији било од користи да склопи такав аранжман са Фондом.

Како је додао гувернер, још није дефинисано колика би била вредност тог аранжмана, односно колика средства би била потребна Србији.

Шошкић је казао и да ће од расположиве последње транше текућег аранжмана Србија од ММФ-а повући само 50 милиона евра, како би се уклопила у квоту повучених средстава која се отплаћује под повољним условима.

ММФ је у петак обавио седму, последњу ревизију стендбај аранжмана са Србијом и одобрио повлачење 353,3 милиона евра.

Текући кредитни аранжман са ММФ-ом, од укупно 2,9 милијарди евра, завршава се средином априла.

Инфлација у прва три месеца 5,5 одсто

Инфлација у Србији у прва три месеца ове године биће, по свој прилици, 5,5 одсто, што је изнад очекивања Народне банке Србије, али се у другој половини године очекује њен пад, изјавио је Шошкић.

Према његовим речима, пад инфлације очекује се најкасније од јуна, а још неко време очекује се да ће кретање цена бити на узлазној путањи.

"НБС ни на који начин не одступа од циља и тежиће да се инфлација приближи инфлационом циљу (4,5 плус минус 1,5 одсто) до краја године. Да ли ће се то остварити који месец раније или касније, може се рећи да није толико важно, колико је важно да се обезбеди ниска стопа инфлације која је у складу са циљаном пројекцијом", истакао је гувернер.

Шошкић је указао да је раст цена под контролом државе од јануара до марта био 4,7 одсто, а када се урачуна и поскупљење струје, 7,5 одсто, што значи да је држава већ потрошила планирани раст регулисаних цена за читаву годину од седам одсто.

Гувернер је нагласио да је раст цена хране и даље најзначајнија компонента у инфлацији и то је, према његовим речима, забрињавајуће, јер је Србија, традиционално, земља која производи више хране него што је потребно за потрошњу становништва.

Шошкић је истакао да је неопходно да надлежни државни органи спроведу одговарајуће мере и донесу системска решења која ће у наредном периоду обезбедити већи степен стабилности цена хране.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи