Ветром до струје

На само 50 километара од Беча, према граници са Словачком, ветрењача до ветрењаче, а од њих двострука корист - и енергетска и туристичка.

После јапанске нуклеарне кризе, у свету се преиспитује сигурност нуклеарки. Затварају се стари реактори и обуставља градња нових. Државе се све више окрећу обновљивим изворима енергије.

Екипа РТС-а обишла је ветропаркове у Аустрији, која је међу највећим заговорницима чисте енергије, а заинтересована је да инвестира у Србији.

На само педесетак километара од Беча, према граници са Словачком, ветрењача до ветрењаче, а од њих двострука корист - и енергетска и туристичка. У насељу Бергу, ветропаркове су направили инвеститори, а у Бруку мештани самодоприносом.

"Када смо почели, нас 14 смо инвестирали у пројекат и на крају смо добили дозволу за изградњу овог ветропарка. Финансирали смо га заједно са банком", рекао је Готфрид Пшил, из Енерџи парка у Бруку.

Пословни ризик се исплатио, па су у близини изградили још ветрофарми које су продали. Ветрењачама, покривају, кажу, потребе за струјом и делимично за грејањем.

Једна ветрењача снаге три мегавата може комплетно да снабде струјом око 1.200 домаћинстава.

У Европи енергију ветра, за сада, највише користе Немци, Шпанци и Данци. Инвеститори кажу да земље у свету убрзано планирају пројекте за градњу нових ветропаркова.

"Видели смо и пре нуклеарне хаварије у Јапану да се после међународне финансијске кризе инвестиције поново увећавају, све је више интересовања за улагање у чисту енергију, обновљиве изворе енергије", каже Роланд Лауш, директор за енергију и животну средину Рајфајзен банке.

Аустријски произвођачи ветротурбина су међу водећима у свету. Неки већ раде технички део за инвестиције и у нашој земљи, па су обишли потенцијалне локације за ветропаркове.

"У Србији смо присутни, јер ваша земља има велике потенцијале за развој ове области. У контакту смо са више извођача и потенцијалних инвеститора за фарме ветрењача у Србији", истиче Штефан Илијас-Мажор, представник "Вестаса" за Србију и југоисточну Европу.

Инвеститори планирају да у енергију ветра у Србији уложе милијарду и по евра и да би први ветропарк земља могла да добије за две године. Најпре у Вршцу, а затим у Инђији, Пландишту и Ковину.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи