Исланд неће да врати дуг

Грађани Исланда су против плана владе да се Британији и Холандији врати дуг, настао после банкрота исландске банке у тим земљама, показују резултати референдума. Британија и Холандија су исплатиле својим штедишама новац који су изгубили у исландској банци, али зато траже надокнаду од Рејкјавика.

Прелиминарни резултати референдума на Исланду показују да су гласачи одбили план владе у Рејкјавику да Великој Британији и Холандији врати пет милијарде долара после пропасти исландског банкарског система.

Тај договор сматран је кључним за брз економски опоравак острвске државе.

Дуг је настао јер су Британија и Холандија морале својим грађанима да компензују губитак уштеђевине у једној од главних исландских банака, која је пропала крајем 2008. године.

Исланд има 230.000 гласача, међутим, излазност је мања него што се очекивало.

Прелиминарни резултати показују да је 58 одсто гласало против, а 42 одсто за враћање дуга.

"Резултати референсума могу да доведу до економског и поличког хаоса", каже премијерка Исланда Јохане Сигурдадотир.

"Изабрана је најгора опција. Нација се поделила", истакла је исландска премијерка у интервјуу државној телевизији, нагласивши да влада мора учинити све како би спречила политички и економски хаос који може уследити због оваквог резултата.

Реагујући на резултате референдума, главни финансијски секретар трезора британског министарства финансија Дени Александер и холандски министар финансија Јан Кес де Јегер, рекли су да су разочарани, оценивши да ће се случај препустити судовима.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи