Европска заштита потрошача

Иако немају владу Белгија није стала, институције раде, а грађани углавном имају поверење у систем. Као и широм ЕУ, и Белгијанци су најосетљивији на безбедност хране, али углавном верују удружењима потрошача и агенцији за безбедност хране.

У Србији се закон о заштити потрошача примењује од почетка ове године, а како кажу надлежни, наредни корак, а то је његова права примена, тек следи.

Екипа РТС-а је почетком године у Бриселу истраживала како су потрошачи заштићени у земљи која је рекордер у броју дана без владе.

Тачно је да немају владу, кажу у Бриселу, али земља није стала, институције раде, а грађани углавном имају поверење у систем.

Како се Белгија стара о потрошачима најлакше је проверити у Савезној агенцији за безбедност хране. Током обиласка једног супермаркета, контрола наилази на пропуст. Инспекторка Савезне агенције за безбедност хране Беноа Делбар објашњава да производи који су у фрижидеру морају да се чувају на температури од 2 до 4 степена.

"Ми смо измерили 13 степени и сада особље све ово мора да баци", каже Деблерова.

Чланице Европске уније су најосетљивије на безбедност хране. Зато Европска комисија подсећа на обавезе које садашње и будуће чланице преузимају ако желе да буду део заједничког тржишта.

Фредерик Винсент из Европске комисије каже да не постоји јединствени контролор хране Европске уније или ветеринар који иде у земље чланице.

"Оне морају да контролишу производе на својој територији, а када се појави проблем о томе морају обавестити остале чланице", каже Винсент.

Удружења саветују потрошаче

Националном удружењу потрошача у Белгији, позиви стижу углавном од људи који траже савете које производе или оператере да изаберу.

Половина запослених су правници, а на суду, спорове добијају углавном колективним тужбама.

Вилијам Декосте из Националног удружења потрошача Белгије каже да су пре неколико година имали много жалби на цене часова у ауто-школама.

"Приметили смо да нема великих разлика у ценама, а према европском закону, конкуренција мора да постоји. Одлучили смо да покренемо поступак пред агенцијом за заштиту конкуренције која је увидела договор ауто-школа да подигну цене, па су биле кажњене", објашњава Декосте.

Декосте не верује да су Белгијанци боље заштићени само зато што су у кући Европске уније.

Најважније је, сматра Декосте, имати јако удружење потрошача које ће утицати на доношење закона.

Белгијанци саветују - у све сумњајте, али никако у то да је квалитет чоколаде или пива на задовољавајућем нивоу. Када је о томе реч, потрошачи су, тврде, одлично заштићени.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи