Почек на почек

Удружење банака Србије препоручило свим банкама да се укључе у програм мера Владе, којима се грађанима омогућава да смање трошкове отплате дугорочних кредита. Банкари чекају појашњење мера и кажу да њихову примену није реално очекивати пре следећег месеца.

После мера Владе Србије, које ће грађанима омогућити да одложе отплату дугорочних кредита до две године, Удружење банака Србије препоручило је свим банкама да се укључе у Владин програм.

Стручњаци кажу да би сви који сада имају тешкоћа да плаћају рате, требало да искористе могућност да одложе део обавеза. Банкари подржавају Владин предлог, али кажу да су они и пре њега грађанима нудили олакшице.

Мирослав Ребић из "Сосијете женерал банке" каже да клијенти могу све рефинасирати и искористити предност грејс периода до 24 месеца и продужити рок отплате и уз комбинацију мера снизити рате.

За разлику од досадашње праксе, да банке рефинансирају кредите онима који не касне са ратама, усвајањем пакета мера Влада је ту могућност дала и неуредним дужницима, јер је укинула обавезу банака да за то издвајају додатна средства.

"Банке ће у складу са својим кредитним политикама омогућавати реструктуирање тамо где је потребно. Негде ће бити са дужим, негде са краћим роком, што ће зависити од инвдивидуалних корисника", каже Зоран Петровић из "Рајфајзен банке".

Рашко Томашевић из "Креди Агрикол банке" наводи да ће та банка подржати сваку иницијативу која омогућује грађанима да лакше плаћају.

Новина је и да ће се од јула кредитна способност рачунати тако што ће се од зараде одбијати вредност потрошачке корпе.

Горан Николић из Центра за нову политику каже да ће нови обрачун на основу потрошачке корпе бити добар и да ће сиромашније грађане спречити да срљају у задуживање.

"Богатијим грађанима ће омогућити да се задуже више, што је корисно за банке, јер ће моћи да пласирају више кредита онима који могу да их враћају", каже Николић.

Влада процењује да око пола милиона грађана има кредите чија би отплата могла да се одложи. Ако би сви то учинили, банкама би за рате сваког месеца давали две милијарде и двеста милиона динара мање.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи