Ускоро ниже цене хране

Главни разлог све већег поскупљења цена основних намирница у Србији јесте смањена пољопривредна производња у свету, тврде стручњаци. Према мишљењу стручњака, ускоро би цене хране требало да буду ниже.

Цене основних животних намирница у последње време нагло поскупљују, а главни разлог поскупљења хране на домаћем тржишту, кажу стручњаци, јесте смањена пољопривредна производња у свету. Има најава да ће цене хране код нас ускоро ићи наниже.

На берзи у Будимпешти, пре годину дана, тона пшенице вредела је 99 евра, а сада 257 евра. У истом периоду, кукуруз је са 140 отишао на 215 евра по тони. Управо од извоза кукуруза, Србија је остварила највећу зараду, али истовремено је изазвао проблеме произвођачима меса и млека, јер је на домаћем тржишту достигао цену и преко двадесет динара за килограм.

"Великим скоком цена кукуруза, сојине сачме и сунцокрета, произвођачка цена јаја је између седам и осам динара, а килограм живинског меса од 130 до 135 динара", каже Раде Шкорић из Заједнице живинара Београд. 

У фебруару је живинско месо са 200 отишло на 280 динара за килограм. Добри познаваоци прилика на тржишту не окривљују извознике и цене хране у свету, већ указују на проблеме који прате производњу и пласман хране.

"Више цене настају управо у прелазу од произвођача до потрошача, у трговини и накупцима у делом монополизованом тржишту. Извоз није тај који доприноси вишим ценама већ сива економија", истиче Весна Параусић из Института за економику пољопривреде.

Производња хране није лоша само у свету, већ и код нас, јер је пољопривредна производња мања за три процента у односу на 2009. годину.

Агроекономиста Миладин Севарлић каже да је веома важно планирати билансе обавезе за домаће потрашаче и билансне потребе за пласман на светском тржишту.

Проценат потрошње домаћинства за храну већи је уколико је доходак потрошача мањи. Према подацима Привредне коморе Србије, за храну издвајамо 34 одсто укупних примања. Најмање новца за куповину намирница по домаћинству утроше Енглези 9,6, а Немци десет процената.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи