Мост код Бешке до октобра

Нови мост преко Дунава код Бешке биће завршен до краја септембра, најавио заменик директора пројекта Слободан Митровић из аустријске "Алпине".

Заменик директора пројекта изградње моста код Бешке на Дунаву Слободан Митровић из аустријске "Алпине" рекао је да ће мост бити завршен до краја септембра.

Митровић је рекао да су радници ангажовани 24 сата дневно и да ће следеће седмице свечано бити спојен централни распон моста на Дунаву у дужини од 210 метара, који је међу најдужима у свету.

"До половине јула, биће готова комплетна бетонска конструкција моста, а до сада је у мост уграђено 65.000 кубних метара бетона, 41 километар каблова за пренапрезање и између 7.000 и 8.000 тона арматуре", изјавио је Митровић новинарима током посете градилишту представника Инжењерске коморе Србије и Бугарске.

Митровић је подсетио да је градња моста почела 2008. године и да се паралелно раде и приступни путеви у дужини око три километра.

"Уговорена вредност радова за изградњу моста износи 33,7 милиона евра, што финансира Европска банка за обнову и развој, али ће због накнадних радова тек бити позната коначна цена радова", рекао је Митровић.

Митровић је рекао да се нови мост гради поред постојећег, који је изграђен седамдесетих, када је био најдужи мост у Европи и рекордер у бетонским преднапрегнутим гредама.

Председник Инжењерске коморе Србије (ИКС) и бивши министар за грађевинарство Драгослав Шумарац истакао је да је Србија једина земља у Европи која тренутно гради четири велика речна моста.

"Три су преко Дунава - мост код Бешке, Жежељев мост у Новом Саду, Кинески мост од Земуна до Борче, док је четврти преко Саве код Аде Циганлије у Београду. Сва четири моста представљају сам врх мостоградње на светском нивоу", рекао је Шумарац.

Шумарац је истакао да су довели колеге из Бугарске инжењерске коморе, како би им показали шта могу да ураде домаћи инжењери, с обзиром на то да две земље повезују саобраћајни Коридори десет и седам и да је Инжењерска комора Србије спремна да пренесе своја искуства бугарским инжењерима.

"Грађевинска предузећа у Србији задесила је криза деведесетих и оне због тога не могу да добију посао за велике инфраструктурне објекте, јер немају неопходне референце и банкарске гаранције које траже међународне банке које дају кредите", рекао је Шумарац.

Шумарац је рекао да домаће фирме због тога не могу да се такмиче са европским фирмама, али да компаније као што су "Алпина" и "Штрабаг" запошљавају наше инжењере и плаћају порезе у Србији.

"Европа подразумева проток промета и капитала и Инжењерска комора Србије је спремна за то такмичење", истакао је Шумарац.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи