ЕУ спречава банкрот Португала

Министри финансија ЕУ на дводневном састанку у Будимпешти, разговарају о обиму и условима за кредит Португалу који је у тешкој финансијској кризи. Португал условљен дубоким буџетским резовима да би добио помоћ.

Дводневни састанак министара финансија земаља чланица Европске уније, чија је тема обим и услови за кредит Португалу, одржава се у Будимпешти.

Драконске мере штедње су предуслов за зајам. Европска комисија јасно је ставила до знања да ће се о договору разговарати са владом у Лисабону, а не као у случају Ирске и са опозицијом, пословним лидерима и синдикатима.

Како се очекује преговори би могли потрајати неколико недеља и окончали би се пре ванредних парламентарних избора, заказаних за 5. јун.

Водећа опозициона партија Португала, социјалдемократе, кажу да ће имати неку врсту решења "за премошћавање" чије ће појединости изложити после избора.

Међутим, Немачка и друге финансијски јаке земље еврозоне за сада су скептичне у погледу испуњавања услова који су постављени Лисабону.

Министар финансија Фернандо Теиксера дос Сантос треба да убеди својих 16 колега из еврозоне да Лисабон има ауторитет да спроведе реформе и буџетске уштеде неопходне да се привреда земље врати у колосек.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо поновио је да има поверења у способност португалских власти да превазиђу садашње тешкоће, уз солидарност држава партнера у Унији.

Програм економског прилагођавања кључни је услов за добијање међународне помоћи, јер треба да послужи као гаранција да ће Португал смоћи снаге да врати новац својим кредиторима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи