Ветрењаче чекају прописе

Страни инвеститори најављују 1,5 милијарди евра улагања у ветрењаче у Србији, али чекају прописе. Српски преносни систем може да прихвати нових 900 мегавата струје из ветра. У Влади кажу да се мора повећати удео енергије из обновљивих извора. ЕПС упозорава да је струја из ветра скупа.

За прикључење ветрењача потребно је појачати преносни систем са новим далеководима. У Електромрежи подсећају да је то неопходност, јер ће наша земља за годину и по морати да отвори тржиште струје, а већ крајем године да преузме и обавезујуће квоте Енергетске заједнице југоисточне Европе за производњу из обновљивих извора.

"Либерализација мора мало да заболи. А ова ствар која је заиста неопходна има одређене финансијске консеквенце и на тарифу, јер у постојећем оквиру све на крају плати крајњи потрошач", каже Милош Младеновић, извршни директор ЕМС-а.

ЕПС је обавезан да 12 година откупљује од инвеститора произведену струју из обновљивих извора. Киловат-сат струје добијен из ветра биће скупљи, јер, у ЕПС-у упозоравају, потрошачи на крају морају платити све ризике које носи та производња.  Киловат-сат достићи ће цену вишу од 13 евроценти.

Електропривреда мора, кажу, смањивати своју производњу како би направила места на мрежи, али имати и резерву када ветра нема.

"Замислите сада да зауставимо Термоелектрану у Обреновцу, што значи да немате свој пласман, своју робу да продате или преливате на проточним електранама на Ђердапу, где вам је најјефтинија енергија. И онда се поставља питање економије", рекао је Драган Влаисављевић, директор Дирекције за трговину у ЕПС-у.

Први ветропарк за две године

Први ветропаркови планирани су на подручју, Вршца, Инђије, Зрењанина и Пачева.

У Српском удружењу енергије ветра кажу да су сви пред добијањем локацијске дозволе и да очекују да ће Влада ускоро донети потребне законске прописе и регулисати услове испоруке струје из ветра.

Маја Туркович Саве из Српског удружења за енергију ветра каже да добијање локацијске дозволе представља критични тренутак када мора да се обезбеди правна сигурност, јер су даље инвестиције огромне.

"Да би се продужило ка грађанској дозволи и кренула изградња, мора да постоји одговарајући правни оквир. Ако кажемо да ће то постојати, могла бих да кажем да ћемо за две године имати први велики ветропарк у Србији", рекла је Маја Туркович. 

Из Владе поручују да је Србија заитересована за улагања у обновљиве изворе и Уредба о подстицајним мерама које држава даје важиће до 2012. године.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи