Нафте све мање

Међународни монетарни фонд проценио да ће у наредних 20 година доћи до успоравања раста производње нафте, што ће тај енергент учинити све ређим на тржшту, али то неће имати крупне последице по светску привреду. Цене нафте биће удвостручене.

У наредних 20 година доћи ће до успоравања раста производње нафте, што ће тај енергент учинити све ређом на тржшту, али да то неће имати крупне последице по светску привреду, проценио је Међународни монетарни фонд.

У прогнозама кретања светске привреде, економисти ММФ-а су, такође, предвидели да ће цене нафте у догледној будућности остати високе, због чега би владе требало да раде на одрживим алтернативним изворима енергије.

Уколико тренд раста производње нафте опадне само скромно, светска привреда ће на крају то осетити, али последице неће бити драматичне, наведено је у извештају.

У анализи последица могућег пада производње нафте за један проценат, економисти ММФ-а, наиме, процењују да би то смањило глобални привредни раст за мање од 0,25 одсто годишње.

ММФ, истовремено, упозорава да такав ограничени утицај не треба узети за готово, пошто ризици око инвестирања у експлоатацију нафте, с једне, и велике могућности раста светске привреде, с друге стране, значе да ће оскудица нафте бити све озбиљнија.

Цене нафте за 20 година ће, према истој прогнози, бити удвостручена.

ММФ, такође, процењује да ће раст цена нафте довести до глобалних прилагођавања у светској привреди и утицати на токове капитала.

Опада обим капитала 

У одвојеној анализи, ММФ оцењује да су токови капитала непостојани и да њихов обим опада.

Земље у развоју требало би да очекују успорење прилива страног капитала када америчка централна банка буде напустила садашњу политику каматних стопа.

Најбољи начин да се земље одбране од рањивости на токове кретања капитала је да имају јаку финансијску контролу и одрживу економску политику.

ММФ, такође, невољно признаје да препреке кретању капитала под одређеним условима могу бити оправдане, али истиче да те контроле треба да буду ограничене и да не смеју бити замена за непопуларне домаће реформе.

У извештају се оцењује да ће од повезаности разних привреда са оном у Сједињеним Америчким Државама, зависисти њихова директна финансијска изложеност.

Многе земље у развоју имају примедбе на сувише мекану монетарну политику у САД.

Непланирани пораст америчких каматних стопа би за такве земље одмах значио пад прилива капитала, раван износу од 0,5 одсто бруто домаћег производа, што би за две године значило пад од два прочента, закључио је ММФ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи