Помоћ за југ Србије

Општине Бујановац, Прешево и Медвеђа могле би да добију додатна средства за отварање нових радних места, најавила потпредседница Владе Верица Калановић. Приоритет запошљавање особа старијих од 50 година и особа са нижим степеном образовања.

Потпредседница Владе Верица Калановић најавила је да ће се заузети да општине Бујановац, Прешево и Медвеђа од Националне службе за запошљавање добију додатна средства за отварање нових радних места. Калановићева је констатовала да је проблем незапослености на југу Србије већи него у другим деловима земље.

"Сматрам да треба, без обзира на националну припадност, отварати нова радна места и повећавати плате", рекла је Калановићева после састанка са представницима општина Бујановац и Медвеђа, на којем се разговарало о подстицању пословања предузећа тог краја.

Потпредседница Владе задужена за привредни и регионални развој рекла је да привредници у тој општини имају бројне проблеме, јер немају решено питање имовине односно њихове радње нису легализоване.

Калановићева је најавила да ће учинити све да се ти проблеми реше и да добију равноправан статус у конкурисању за повољна средства у републичким фондовима. Она је рекла да ће координирати активности са Националном службом за запошљавање да се повећа запосленост у тим општинама, да се одобре средства за развој малих и средњих предузећа и доведу инвеститори на то, веома повољно подручје за инфраструктурни развој, где пролази траса будућег Коридора 10.

Активности ће бити усмерене на запошљавање особа старијих од 50 година и особа са нижим степеном образовања. Истовремено, општина Бујановац ће припремити планове са слободним земљиштем за инвестиције и доставити их Агенцији за страна улагања.

Потпредседница Владе је истакла да ће се заузети да мала и средња предузећа добију подстицајне кредите, које тренутно не могу да добију због закона из 1989. године, по којем немају власништво над својим објектима и не могу да успоставе хипотеке за добијање кредита.

Калановићева је рекла да ће у наредном периоду радити на повећавању ликвидности привреде у целој Србији, увођењу олакшица за предузећа кроз смањивање обавеза према држави, прављењу регистра дисквалификованих лица и увођењу веће дисциплине у регистрацију привредних субјеката.

Према подацима Националне службе за запошљавање у Бујановцу, који има око 50.000 становника, незапослено је 5.403 особе, од чега 32 са високом стручном спремом, док су у Прешеву, где живи око 39.000 становника, на листи НСЗ пријављене 6.354 особе, од чега 36 са високом стручном спремом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи