Мере за лакшу отплату кредита

Влада Србије усвојила мере које ће грађанима омогућити да одложе отплату дугорочних кредита до две године. Тим мерама биће обухваћено око 500.000 грађана, процењује премијер Мирко Цветковић.

Грађани који желе и који испуњавају одређене услове моћи ће да одложе плаћање својих дугорочних кредита до 24 месеца, одлучено је на данашњој седници Владе.

Премијер Мирко Цветковић је, на конференцији за новинаре после седнице Владе, истакао да је циљ те мере да грађанима омогући да у периоду до две године отплаћују само камату.

"Процењује се да ће по особи трошак отплате кредита у просеку опасти за око 50 евра месечно и буџет тих породица за толико ће бити повећан", истакао је премијер.

Цветковић је навео и процену да ће тим мерама бити обухваћено око 500.000 грађана и најавио могућност да се сличне мере уведу и за предузећа.

Предлогом мера подршке обухваћени су корисници чије кашњење у отплати није дуже од 180 дана, чија је платежна способност умањена због објективних околности, као и они чији су кредити одобрени пре 31. децембра 2010. године.

Мере подршке се не односе на кориснике субвенционисаних готовинских и потрошачких кредита и оне који имају већ уговорени грејс период.

Изузимају се и они корисници кредита код којих је извршен репрограм или реструктурирање у року од шест месеци од момента репрограмирања.

Међу условима за репрограмирање кредита је и тај да се не дозвољава додатно задуживање оних чија отплата кредита касни више од 90 дана у току трајања грејс периода.

Оним корисницима кредита који нису својом вољом остали без посла банка обрачунава камату у грејс периоду и приписује главници.

У интересу и банака и грађана

Генерални секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић рекао је да ће просечно умањење рате по кориснику кредита бити 5.012 динара, а укупна износ потенцијалног репрограма је 2,26 милијарди динара.

Дугалић је напоменуо да услове за репрограм кредита испуњава око 328.000 готовинских ненаменских кредита, 72.000 потрошачких, 13.000 кредита за адаптацију, 68.000 стамбених и 16.000 пољопривредних кредита.

Предлог мера није обавезујући ни за грађане ни за банке, али је у интересу и једних и других, рекао је Дугалић и изразио очекивање да ће све банке прихватити предлог.

Дугалић је истакао да се банке још појединачно нису изјасниле о учешћу у овом програму и најавио да ће сутра бити одржан Управни одбор Удружења банака Србије, после чега ће банкама бити упућен позив да се укључе у репрограм кредита.

Мере неће угрозити макроекономску стабилност

Гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић рекао је да ће најављене мере омогућити да задужени грађани лакше изађу из статуса проблематичног дужника.

Поред тога, биће им онемогућено ново задуживање, а тиме и стварање додатне тражње на тржишту и поремећаја макроекономске стабилности.

На питање новинара да ли је овај програм мач са две оштрице, јер ће након протека од две године довести до још већих проблема у отплати кредита, Шошкић је рекао да, свакако, у оваквим ситуацијама треба бити обазрив.

"Верујем да обе уговорне стране, а то су држава и банке, имају интерес да се обезбеди средњорочна и дугорочна финансијска стабилност дужника и да се не доведу у питање редовно измиривање обавеза у наредном периоду.

Иначе, према последњим подацима, кашњење становништва у отплати кредита тренутно је 3,4 одсто, док код компанија износи 14,3 одсто.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи