Португал тражи финансијску помоћ

Влада у Португалу затражила је помоћ како би превазишла финансијску кризу. Аналитичари процењују да ће тој земљи бити потребно до 80 милијарди евра помоћи. Одлуку Владе подржала и опозиција.

Португал је постао трећа европска земља која је, погођена огромним дугом, затражила међународну помоћ како би превазишла финансијску кризу, која све више узима маха.

Премијер Жозе Сократеш рекао је, у обраћању нацији, да је влада одлучила да тражи финансијску помоћ да би осигурала приходе земљи, финансијском систему и економији.

Одлуку Владе подржао је лидер опозиције Педро Пасос Коељо који каже да се она може разумети само као корак у правцу јачања националне безбедности и очувања угледа Португала у иностранству.

Португал ће тако следити Грчку и Ирску и затражити помоћ из европских резерви за помоћ угроженим земљама ЕУ и од Међународног монетарног фонда.

Аналитичари очекују да ће Португалу бити потребно до 80 милијарди евра помоћи, што је сума, како оцењује агенција АП, која је "незамислива" за европске финансије.

Председник Европске комисије и бивши португалски премијер Жозе Мануел Барозо поручио је у саопштењу да ће захтев Португала "бити прослеђен и обрађен најбрже могуће".

Тражење помоћи од међународних партнера већ дуго је опција за Португал, једну од најмањих и најслабијих економија међу 17 земаља евро зоне.

Пакет ЕУ и ММФ-а за спасавање Португалије могао би достићи чак 90 милијарди евра и био би исплаћен у фазама пре и после општих избора у тој земљи, заказаних за 5. јун, изјавио је данас министар из једне чланице зоне евра, који је желео да остане анониман.

Услови тог споразума биће једна од "главних тема дневног реда" састанка министара финансија ЕУ у петак у Мађарској, рекао је он.

"Једно је сигурно: еврозона неће оставити Португалију да потоне", рекао је тај извор за агенцију АФП.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи