Опоравак бржи од очекиваног

Раст инвестиција у приватном сектору и обима светске трговине, даје веће изгледе да економски раст у Америци, Британији, Канади, Немачкој, Француској и Италији премаши очекивања.

У првим месецима ове године, економски раст у земљама Организације за економску сарадњу и развој, искључујући земљотресом погођен Јапан, бржи је од очекиваног. Прогнозира се да би раст у Групи 7 најразвијенијих, без Јапана, могао достићи три одсто у првој половини 2011. године.

Раст инвестиција у приватном сектору и обима светске трговине, даје веће изгледе да економски раст у Америци, Британији, Канади, Немачкој, Француској и Италији премаши очекивања.

"Опоравак је резултат раста поверења у приватни сектор, добро финансијско стање у нефинансијским делатностима и обнова изгубљене производње", рекао је Пјер Карло Падоан, главни економиста ОЕЦД-а.

Највише разлога за оптимизам имају у Сједињеним Америчким Државама, где је незапосленост, иако и даље велика, коначно почела да пада после две године.

"Више од два месеца имали смо раст запослених од око 140.000. Улазимо у период убрзаног запошљавања, што је добар знак", рекао је Кит Хол из Канцеларије за радну статистику САД.

У зони евра, све је извесније да ће после Грчке и Ирске, новчану помоћ због дужничке кризе тражити и Португал. Презадуженом Лисабону за спас од банкрота треба 80 милијарди евра, а влада је продајом државних обвезница обезбедила тек милијарду.

За разлику од Америке, у Шпанији незапосленост бележи нове рекорде. Број оних на бироу достигао је готово пет милиона. Половину армије незапослених чине млади, који критикују владу да издваја милионе евра за спас банака, док смањује издатке за здравство и образовање.

"Тржиште рада није спремно да запосли младе. Компаније се пре одлучују за запошљавање на одређено време", каже један Шпанац.

Шпанска привреда неће отварати нова радна места пре краја године, а како би смањила дугове, влада у Мадриду увела је строге мере штедње.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи