Добра пословна клима у Војводини

И поред кризе, у Војводини је више новоотворених него угашених радних места. Готово свака друга страна инвестиција у земљи заврши у Војводини. Поента је у изграђеној инфраструктури, планској документацији и унапред познатим условима пословања, поручују из Фонда за подршку инвестиција Војводине.

Последњих година, највише новца улагано је у Шумадији и Срему. У војвођанском Фонду за подршку инвестиција кажу да је од 2000. године, у Покрајину стигло 230 страних инвеститора који су уложили 6,4 милијарде евра и запослили 62.000 људи.

"Правила игре иста су у целој земљи, али инвеститори једни друге привлаче" - тако Словенци објашњавају своју одлуку да после шест година рада у Ћуприји, отворе нови, већи погон у Инђији.

"Из Инђије можемо врло добро парирати тржишту БиХ, Хрватске, Мађарске и та локација је зато битна. Свакако је битно и да препознајемо околину која је прогресивана и у којој се сваког месеца отвори нови погон", рекао је Мирсад Драгановић из "Метал-цинкаре".

Шест година је "Агровојводина" само продавала кинеске тракторе, а онда је велики произвођач пољопривредне механизације, "Јото група", одлучила да прву фабрику у Европи отвори баш у Србији.

"Овде постоји дугогодишња традиција за производњу трактора и квалитетна и поуздана радна снага", каже Ши Ли из "Јото групе".

Да би страним инвеститорима олакшали пут кроз законе и процедуре, Војвођани су основали Фонд за подршку инвестиција. Са 16 запослених од 2007. године довели су 11 инвеститора који су уложили готово 140 милиона евра и запослили 3.000 радника.

"Поента је у томе да постоји инфраструктура, урађена планска документација и да инвеститор зна у којим условима и у ком временском периоду ће моћи да послује", каже Бранислав Бугарски из Фонда за подршку инвестиција Војводине.

Бугарски каже да већ има најављених 35 милиона евра нових, односно, реинвестиција од постојећих инвеститора, што је добар податак. 

Незапосленост мања за 10 одсто

Нова улагања Војвођани очекују у производњу енергије из ветра, биомасе, геотермалних вода.

"Итекако водимо рачуна да привучемо најбоље, јер тада и они шаљу сигнал да су на нашем простору не само били успешни, већ да овде треба улагати", рекао је председник Владе Војводине Бојан Пајтић.

И поред кризе, у Војводини је више новоотворених него угашених радних места. Незапосленост је мања него пре пет година, тачније 10 одсто.

Покрајински секретар за рад и запошљавање Мирослав Васин рекао је да се отварање сваког новог радног места подстиче са 1.300 евра.

"Имамо и подстицајне мере преко Развојне банке Војводине. Успели смо да свака локална самоуправа у Војводини има своје мере које усмерава ка страном инвеститору", рекао је Васин уз напомену да се ради о бесплатном земљишту.

Војвођанима је највећи проблем то што од 205.000 незапослених чак 40 одсто има највише основно образовање.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи