Олакшице за послодавце

Влада најавила нове мере против сиве економије. Послодавци ће, убудуће, плаћати мање доприносе за новозапослене раднике, рекла Верица Калановић. Ускоро и закони који ће спречити власнике, који су одвели предузећа у стечај, да оснивају нове фирме.

Потпредседница Владе Србије задужена за привреду и регионални развој Верица Калановић најавила је да ће Влада, у сузбијању сиве економије, иницирати мере за смањење обавеза послодаваца, које ће омогућити да у прве три године плаћају мање доприносе за новозапослене раднике.

Калановићева је рекла да ће ти послодавци у наредне три године имати значајно ослобађање обавеза према фондовима и најавила додатну подршку послодавцима, како би људе који раде на "црно" превели у регуларне токове.

Калановићева је рекла да су у току разговори са пословним банкама о репрограму дугова предузећима, после чега ће се видети које све фирме могу да уђу у тај програм.

"Разговора се о томе да се по одређеним критеријумима изведе репрограм, тако што ће се у првој години плаћати само камате, а рок за отплату обавезе ће се, такође, продужити за годину дана", истакла је Калановићева.

Потпредседница Владе је рекла и да ће, како би се појачала дисциплина у регистрацији нових привредних субјеката, поред Закона о привредним друштвима, који је у скупштинској процедури, бити донет и закон о формирању регистра дисквалификованих лица.

"Онај ко се буде нашао на том списку неће моћи да оснује ново предузеће, а наћи ће се, уз већ постојеће забране везане за судске поступке који се против њих воде и они који су у претходном периоду одвели фирме у стечај", поручила је Калановићева.

Калановићева је на конференцији саопштила и имена својих саветника - председник компаније "Металац" Драгољуб Вукадиновић, почасни председник "Синтелона" Никола Павичић, власник "Тодора" Мирко Тодоровић, власник "Термометала" из Аде Јожеф Мичиз и професор Грађевинског факултета Ненад Иванишевић.

Драгољуб Вукадиновић је указао да је неликвидност међу горућим проблемима који притискају привреду, а да је њен главни генератор држава, преко својих јавних предузећа, републичких фондова, јавних предузећа на локалном нивоу.

Губитак привреде од милијарду евра доприноси неликвидности, као и велики трговински ланци, али и веома дуг стечајни поступак и судски процеси који дуго трају, а одлуке које суд донесе готово је немогуће извршити.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи