Обновљиви извори уместо нуклеарки

Влада се противи било каквом размишљању о градњи нуклеарних електрана, све док се не искористе сви расположиви обновљиви извори енергије, изјавио министар животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић.

Министар животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић, рекао је да се нуклеарне електране у Србији сигурно неће градити, све док се не искористе сви обновљиви извори енергије.

Дулић је на скупу Могућности за енергетски бизнис у региону Балкана поручио да Србија има огроман потецијал у обновљивим изворима енергије, који би могао да замени увоз енергената и да због тога мора да привуче инвеститоре.

Министар је најавио да ће Министарство расписати конкурс за доделу подстицаја за куповину постројења за коришћење биомасе, а држава ће давати или неповратна средства или изузетно повољне кредите.

Према његовим речима, створени су услови за почетак реализације великих инвестиција у области коришћења обновљивих извора енергије.

"Законом о планирању и изградњи омогућена је градња тих објеката на пољопривредном земљишту", додао је Дулић.

Како је нагласио, тим законом олакшано је решавање проблема имовинских односа и изградње инфраструктуре за објекте који користе обновљиве изворе енергије.

Дулић је скренуо пажњу на потребу повећања енергетске ефикасности, посебно у стамбеним и привредним објектима.

"Током ове године, Влада Србије ће покренути пилот пројекат изолације зграда у државном власништву, како би се повећала енергетска ефикасност", најавио је министар животне средине.

Дулић је казао да је идеја да се покаже да је могуће такву инвестицију исплатити кроз мање рачуне за струју и грејање. Просечно домаћинство у Србији, како је навео Дулић, троши од 150 до 250 киловат сати струје по квадратном метру, што је два пута више него у Европи.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи