Апел сиромашних земаља

Сиромашне земље трећег света траже изузеће из извозних рестрикција хране, којим се доприноси поскупљењу прехрамбених производа. Због повећаних цена хране, од јуна 2010. у екстремно сиромаштво гурнуто још 44 милиона људи широм света.

Сиромашније земље света, нарочито осетљиве на раст глобалних цена хране, затражиле су да буду формално, на основу трговинских прописа, изузете из извозних рестрикција на сектору хране, које поједине државе примењују у скорије време, доприносећи поскупљењу прехрамбених производа.

У предлогу, изнесеном на консултацијама о либерализацији светске трговине у оквиру Светске трговинске организације, група земаља нето увозница хране истиче да је у 2010. години 21 држава прибегла рестрикцији извоза хране, преноси Ројтерс.

Планом који су предложиле земље из групе, предвођене Египтом, предвиђено је да из рестрикција извоза хране буду изузете и најмање развијене земље света, као и било која земља која прима хуманитарну помоћ у храни.

Према подацима Светске банке, између октобра 2010. и јануара 2011. године, светске цене хране бележиле су раст за 15 одсто и тако достигле 29 одсто виши ниво него јануара 2010. и биле само три одсто испод највиших вредности у 2008. години.

Светска банка је у фебруару објавила да су глобалне цене хране достигле "опасне вредности" и да су од јуна 2010. гурнуле у екстремно сиромаштво још 44 милиона људи широм света.

У земље нето увознице хране спадају: Барбадос, Боцвана, Обала Слоноваче, Куба, Доминиканска Република, Египат, Габон, Хондурас, Јамајка, Јордан, Кенија, Маурицијус, Монголија, Мароко, Намибија, Пакистан, Перу, Сент Китс и Невис, Санта Лусија, Сент Винсент и Гренадини, Сенегал, Сри Ланка, Тринидад и Тобаго, Тунис и Венецуела.

Требало би да се тој групи придруже и Гренада, Малдиви и Свазиленд.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи