Агенција за осигурање извоза у Ужицу

Ужички крај традиционално остварује спољнотрговински суфицит, што је било пресудно у одлуци да седиште Агенције за осигурање и финансирање извоза буде пресељено у Златиборски округ, рекла Верица Калановић на отварању Агенције у Ужицу.

Потпредседница Владе Србије Верица Калановић отворила је у Ужицу ново седиште Агенције за осигурање и финансирање извоза (АОФИ), чиме је настављено пресељавање републичких институција из Београда у унутрашњост земље.

Калановићева је рекла да се агенција, која се бави кредитирањем и осигурањем извоза преселила у Ужице, јер се од укупног пласмана кредита преко те институције чак 27 одсто односи на Златиборски и Моравички округ.

Циљ премештања институција јесте да буду ближе грађанима и привреди и да се створе једнаке шансе за све грађане и једнак приступ институцијама. Поређења ради, пласман Београдског региона износи 26 одсто, а пласман у Војводини, такође, 26 одсто.

Потпредседница Владе је рекла да су привредници ужичког краја показали да могу да буду веома успешни и конкурентни на европском тржишту у условима економске кризе и да је то држава препознала, па да ће им због тога пружити још већу подршку.

Калановићева је рекла да ће Влада учинити све да извозници имају што бољи привредни амбијент.

До сада је у оквиру пројекта деконцентрације државних институција прошле године премештено седиште Националне агенције за регионални развој у Зајечар и Фонда за развој у Ниш, а планирано је да седиште Националне службе за запошљавање буде премештено у Крагујевац.

Подршка извозним предузећима  

Генерални директор Агенције за осигурање и финансирање извоза Миланко Богосављевићподсетио  је да је та институција основана 2005. године, са циљем да пружи подршку извозним предузећима кроз осигурање од комерцијалних и некомерцијалних ризика и повољно финансирање извозних послова.

Богосављевић је рекао да је путем финансирања извоза Агенција до сада пласирала 460 милиона евра извозној привреди Србије, а од тога кроз краткорочно финасирање 317 милиона евра и кроз откуп потраживања 143 милиона евра.

Агенција у просеку омогућава и реализацију извозних уговора у вредности већој од 420 милиона евра.

Калановићева је пре отварања седишта Агенције посетила и ужичка предузећа "Инос Синма" и "Импол Севал".  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи