Читај ми!

Станови јефтинији, кредити скупи

Од почетка економске кризе у Србији, процењује се да је промет некретнина пао за половину, иако су цене опале за 30 одсто. Скупе стамбене кредите банке објашњавају високим ризиком пословања у Србији.

Промет некретнина у Србији опао је за половину, а цене су ниже до 30 одсто у односу на претходни период.

Постоји тражња за новоизграђеним становима, којих нема довољно, а грађевински сектор је у проблемима због недостатка посла. "Стамбени кредити су скупи, јер је ризик пословања у Србији велики", кажу представници банака.

"Продавци се жале да више нема оне зараде коју су остваривали пре почетка ове кризе", каже Томислав Секулић, из Удружења посредника у промету непокретности "Кров".

Према његовим речима, неко ко је раније узимао позамашну разлику између трошкова изградње и продајне цене стана, сада да би опстао, мора да се прилагоди тренутној ситуацији.

"И поред свега, купци се жале да су станови и даље скупи", констатује Секулић.

До стана само уз кредит

Највише некретнина купује се на кредит и то најчешће мањи и јефтинији станови. Стамбени кредити су за највећи број људи једини начин да дођу до стана.

То представља велико оптерећење за буџет, обзиром на то да рата кредита превазилази висину просечне плате у Србији. Зајмови које субвенционише држава неповољнији су него прошле године.

Током последње две године грађевинска индустрија трпи велике последице економске кризе, између осталог, и услед повећане опрезности банака при одобравању средстава за пројектно финансирање.

"Ризици пословања су велики као и у свакој делатности и нису повољни као у земљама у окружењу, али треба наставити са изградњом, јер се тако јача привреда", каже Данило Даниловић, представник грађевинске компаније "ПСП Фарман".

Национална корпорација за осигурање стамбених кредита од почетка године, осигурала је близу 1.800 кредита у износу од скоро 62 милона евра, док је у 2010. години обезбедила 10.000 зајмова у вредности од око 350 милиона евра.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи