Читај ми!

Новчаници под напоном

Кућна хемија, дечја храна, тестенине, слаткиши, само су неки од производа чије је поскупљење до краја априла готово сигурно, а као главни узрок произвођачи наводе нову цену струје. Економисти, међутим, упозоравају да је то само оправдање.

Цена хлеба ограничена је на 54,22 динара, да би се заштитили најсиромашнији. Питање је, међутим, колико ће та мера заштитити стандард грађана, којима сада прете друга поскупљења, која произвођачи оправдавају повећањем цене струје.

Кућна хемија, дечја храна, тестенине, слаткиши. То су само неки од производа чије је поскупљење до краја априла готово сигурно.

Горан Ковачевић из зрењанинског "Гомекса" каже да свакодневно добијају нове ценовнике, а поскупљења су од 5 до 15 одсто.

Док неки грађани Зрењанина купују само хлеб, млеко, јогурт и воће на акцији, други кажу да не оскудевају ни у чему. Неки на храну највише троше, а за дажбине колико остане.

Као главни узрок поскупљења произвођачи наводе нову цену струје. Економисти, међутим, упозоравају да је то само оправдање.

Гостујући у емисији Око објаснили су да на коначну цену производа осим енергената утичу и сировине.

"Трговци једва чекају да поскупи струја да би имали оправдање за поскупљење производа. Надамо се да ће нова Влада и уредба омогућити мало бољи положај нашим потрошачима и да неће дозволити дивљање цена", каже Вера Вида из Центра потрошача Србије.

Драго Цвијановић, директор Института за економику пољопривреде каже да се код свих прехрамбених производа, који користе електричну енергију као енергент у својој производњи, реално може очекивати поскупљење. 

Према његовим речима, у примарној производњи доминира нафта уз минерална ђубрива и заштитна средства.

Мирослав Здравковић, уредник сајта "Макроекономије" рекао је да се до краја године може очекивати успоравање инфлације, а да је најбитније да не добијамо ценовне шокове споља.

Здравковић напомиње да нам је у причи о поскупљењима промакла и једна добра вест - Србија је у фебруару, први пут од увођења санкција, имала већу вредност извоза од Хрватске и суфицит у размени са Словенијом, што би могло да се позитивно одрази и на стандард грађана.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи