Читај ми!

Осигурање усева од невремена

Све више пољопривредника подноси захтев за осигурањем усева и имовине. Држава плаћа 40 одсто трошкова осигурања. Пољопривредници се код нас најчешће осигуравају од олује и града.

Климатске прогнозе кажу да ћемо наредних деценија бити сведоци сталног смењивања дугих суша и кратких, али обилних киша. Због таквог тренда, пољопривреда и код нас и у свету већ трпи велике губитке. Осигуравајуће куће се труде да понуде полисе које покривају велики спектар штета, а државе да пољопривредницима такво осигурање субвенционишу.

Иако град и киша у смедеревском крају домаћинима оберу и трећину годишњег рода воћа, они се и даље углавном не осигуравају.

„Нема народ паре да финансира сопствену производњу, а камоли да плати осигурање", каже Милорад Симић из села Удовица.

Министарство пољопривреде плаћа 40 одсто трошкова осигурања усева и имовине. Многи пољопривредници желе да искористе ту погодност, али не стижу на ред.

„Сваке године расте број захтева пољопривредника. Аналогно томе, расте и новац који за то издвајамо. За 2010. годину било је то преко 100 милиона динара, а очекујемо сличан износ и за ову годину", истакао је Милош Миловановић из Министарства пољопривреде и трговине.

Рокови истичу у априлу

Због промена у Министарству, сума за те намене још није прецизирана, иако рокови за осигурање већине усева крајем априла већ истичу.

Прошле године, пољопривредници су уз субвенцију први пут могли да осигурају кукуруз од суше. Сада се нуди и осигурање од обилних падавина.

„Суштина је заштита од катастрофалног догађаја. Мале штете овде нису предмет надокнаде и зато су мале цене осигурања", истакао је Сава Богићевић, из "Делта Ђенерали" осигурања.

Пољопривредници се код нас и даље најчешће осигуравају од олује и града. У прошлој години осигурања су за одштете исплатила пет пута више новца него обично, делом због честих олуја, али и чињенице да је противградна одбрана затајила.

„Премештајући сектор за противградну заштиту у сектор за ванредне ситуације МУП-а, надам се да ћемо и квантитавно поправити деловање противградне заштите", рекао је директор Републичког хидрометеоролошког завода Милан Дацић.

Екстремне климатске прилике носе велике ризике и поскупљују осигурање. Због тога је Светска банка покренула оснивање регионалне реосигуравајуће компаније за земље југоисточне Европе. Њен оснивачки капитал требало би да обезбеде владе тих земаља.

Прошлог месеца Србији и Македонији за ту намену, Светска банка је одобрила кредите од по пет милиона долара. Оснивање такве реосигуравајуће компаније требало би да допринесе појефтињењу осигурања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи