Озрачених возила нема у Србији

Не постоји могућност да су радиоактивни аутомобили или делови из Јапана доспели у Србију, кажу у Агенцији за безбедност саобраћаја. Возила која се сада продају напустила су Јапан још пре шест месеци.

Купци у Србији без страха могу да купују и возила и делове за јапанске аутомобиле, јер ниједна количина контаминираних прозвода није напустила ту земљу.

Владан Поповић из Агенције за безбедност саобраћаја, која је једина надлежна за проверу стандарда приликом увоза возила, објашњава да је возилима из Јапана потребно шест месеци да стигну до Србије, тако да су аутомобили који се сада продају напустили ту земљу пре пола године.

Довитљиви продавци европских аутомобила, у жару борбе за купце, све више потенцирају да су јапански аутомобили озрачени и да ће у будућности недостајати резервних делова.

Стеван Кристић из "Хонде" напомиње да Европска унија, због строгих процедура и стандарда не би дозболила да било која спорна роба буде пласирана на њено тржиште.

Са роковима испоруке сигурно ће бити проблема, пре свега због недостатка електричне енергије у фабрикама, а сви аутомобили и делови који стигну у Европу имаће посебан сертфикат да нису контаминирани.

Процена је да ће, због кризе настале после земљотреса и цунамија, током 2011. године јапански произвођачи испоручити чак 30 одсто мање возила.

Јапанска криза ће се одразити и на европску аутомобилску индустрију, јер већина електронике за "Опел", "Рено", "Пежо" као и за многе немачке произвођаче долази управо из Јапана.

Када је о снабдевености српског тржишта реч, испорука јапанских возила се не доводи у питање.

Драган Копривица из "Иноте" објашњава да је српско тржиште мало и да ће, упркос смањењу производње, бити испоручене све тражене количине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи