Читај ми!

Стандард пада, цене расту

После поскупљења шећера, кафе и кућне хемије, потребно је издвајати више новца и за струју. Са оним што остане треба опрезно руковати, пошто растућа инфлација прети да обезвреди и тај скромни вишак.

Стандард пада, цене расту, а просечан купац у Србији све опрезније троши. Шећер, кафа, кућна хемија, превоз, а сада и струја, само су део онога што је поскупело у прва три месеца ове године.

Струја за домаћинства од јуче је скупља за 13,5 одсто, а за привреду 15,1 одсто.

У продавницама за сада нема нових поскупљења, али се очекује да многи произвођачи већ овог месеца, пре свега због нове цене струје и раста цена неких сировина на светским берзама, подигну цене производа.

Милица Бабић из Делта Макси групе наводи да за сада од добављача нису добили никакве најаве о ванредним поскупљењима.

"Све се одвија уобичајеним темпом. Наши добављачи нам иначе најављују поскупљења у периоду од седам до 30 дана", каже Бабићева.

Ипак, како сазнајемо, већ у другој половини априла може се очекивати поскупљење неких врста млека и млечних производа и кућне хемије.

Током прошле године домаћинство у Србији располагало је просечно са 47.376 динара.

На храну и безалкохолна пића одлази највише, чак 41,3 одсто прихода. У структури потрошње следе комуналије са 16 одсто, а на трећем месту је транспорт девет процената. Трећином која остане покривају се сви остали трошкови.

Саша Ђоговић из Института за тржишна истраживања напомиње да је у нашем тржишном амбијенту пракса неких произвођача да у сваком поскупљењу електричне енергије налазе оправдање за подизање цена својих производа.

"Оваквим понашањем одређени потрошачи покушавају да нерационалности у свом пословању пребаце на крајње потрошаче, односно грађане", истиче Ђоговић.

Инфлација у прва два месеца ове године износи 2,9 одсто, па у Институту за тржишна истраживања сматрају да је готово немогуће очекивати да ће на годишњем нивоу достићи само шест процената, колико је максимално пројектовано.

Ако род пољопривредних производа буде добар, у другој половини може се очекивати смиривање инфлације, процењују стручњаци.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи