Читај ми!

Идеје без подршке

Иноватори и мали привредници у Србији често су препуштени сами себи и могу само да сањају о повластицама које уживају стране фирме које долазе на српско тржиште. Док чекају већу подршку државе, мала предузећа на Сајму аутомобила представила су своје иновације.

За излазак из кризе спас су мала и средња предузећа. Али у пракси иноватори и мали привредници у Србији често су препуштени сами себи и могу само да сањају о повластицама које уживају стране фирме које долазе на наше тржиште.

Нови, домаћи изум - хидроген генератор производи гас из обичне дестиловане воде, који се заједно са горивом убацује у усисну грану аутомобила. Резултат је 30 одсто мања потрошња и 70 одсто мање издувних гасова. 

Овај изум има сертификат Машинског факултета у Београду, али баш никакву подршку банака и развојних фонодова.

"Кад смо довели пројекат до кoмерцијализације, тек сад долазе са понудама за потрошаче", рекао је Игор Љубинковић из "Хидроген солушна".

Предузеће "Милер" из Груже, запошљава 25 радника. Бави се репарацијом делова вешања за аутомобиле и камионе.

Њихови производи су три пута јефтнији него они из увоза и имају гаранцију од годину дана што увозни проиводи немају. Због ненаплаћених потраживања у сталној су борби за ликвидност.

Марија Павловић из Аутоцентра "Милер" каже да би са донацијом од 10.000 евра по раднику обезбедили још пет радника, а новац би уложили у производњу нових делова и обнављање електронике.

Лампа у свим условима 

Видоје Илић је конструктор и проналазач. Патентирао је лампу која гори у свим условима па чак и у води. Јача је од конкурентских производа, јефтинија неколико пута и има десетогодишњи век трајања.

Лед сијалице уграђује у аутомобиле и аутобусе. Уштеда енгергије је 70 одсто. Међутим, он не може да покрене серијску производњу јер због рокова за плаћање у малопородаји до 60 дана нема могућности за кредит.

Видоје Илић каже да је радио за многе фирме које му по годину до две дана дугују новац.

Мала и средња предузећа изложила су своју памет и године рада на сајамским штандовима од неколико квадрата. Скромно, без подршке лепих хостеса са надом да ће и на њих неко обратити пажњу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи