Читај ми!

Хлеб до 54 динара

Цена хлеба не може бити већа од 54,22 динара, одлучила Влада Србије. Уредба о цени хлеба штити интересе грађана, рекао министар Душан Петровић. Рок плаћања пекарима не може бити дужи од 20 дана од дана пријема рачуна за испоручени хлеб. Оштре казне за прекорачење прописане цене хлеба.

Влада Србије је ограничила цену векне хлеба од 600 грама, од брашна "тип 500" на 54,22 динара. Уредба о обавезној производњи 40 одсто хлеба од брашна "тип 500" продужена је до 30. септембра.

Гостујући у Дневнику РТС-а, министар пољопривреде и трговине Душан Петровић је рекао да се Уредбом штите интереси грађана и смањује ризик да тржиште буде угрожено.

"Спремни смо да са свим учесницима у тржишној утакмици разговарамо, уколико имају проблеме, а не могу да се уклопе у ову цену", рекао је Петровић.

Највиша обрачуната маржа која је део велепродајне цене не може бити већа од два одсто, а обрачуната маржа малопродајне цене не може бити већа од седам одсто.

"Услови су врло погодни за пекаре због тога што прописују да трговци морају да им исплате накнаду у року од 20 дана, а, с друге стране, повраћај хлеба не може бити већи од пет одсто. То су врло добри услови који штите пекарску индустрију", навео је Петровић.

За пекаре који крше уредбу, предвиђене су новчане казне до два милиона динара и казне забране обављања делатности од шест месеци до годину дана.

Министар је поручио грађанима да могу да буду мирни, уверавајући их да Влада и даље предузимати све мере како би тржиште "и убудуће било стабилно и снабдевено основним животним намирницама".

Пекари су најављивали да ће, после поскупљења струје, векна најтраженијег хлеба "Сава" који се прави од брашна "тип 500", коштати око 70 динара.

Председник Уније пекара Србије Зоран Пралица рекао је да ће цена хлеба "Сава" бити у оквиру уредбе Владе Србије, док за остале врсте хлеба важи слободно формирање цене о чему одлучују сами произвођачи.

Професор Пољопривредног факултета у Земуну Зорица Васиљевић каже да је битно што је Влада задржала исте услове као у претходној уредби, а који се односе на износ маржи у велепродаји и малопродаји, јер се на тај начин стабилизује тржиште осетљивих производа, као што су производи од брашна. 

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи