Вивалди форум на Мокрој Гори

Пословно финансијска консолидација српских предузећа један од важних циљева у процесу оживљавања привреде, рекао премијер Мирко Цветковић отварајући дводневни форум "Пословни заокрет 2011" на Мокрој Гори.

Један од важних циљева у процесу стратешког оживљавања привреде у посткризном периоду биће пословно финансијска консолидација српских предузећа, рекао је премијер Мирко Цветковић на форуму "Пословни заокрет 2011".

У поруци коју је упутио учесницима Вивалди менаџерског форума, Цветковић је обећао привредницима и банкарима да ће са пажњом размотрити све сугестије које са тог скупа стигну на адресу Владе Србије.

На почетку дводневног форума, који се традиционално одржава на Мокрој Гори, власник компаније "БНМ Интернационал" Миодраг Бабић изјавио је да је последњи час да се дође до пословног заокрета и да је потребно да се укључе све стручне снаге како би се обезбедио одрживи развој Србије.

Бабић је рекао да су у прошлој години раст индустријске производње од три одсто, прерађивачке индустрије од 3,9 одсто извоза од четири одсто и инвестиција од пет одсто остали у сенци раста инфлације, пада запослености и повећања буџетске потрошње.

"У поређењу са стањем у привреди из 1990. године, индустријска производња 2009. године чинила је 45 одсто онога што је била 19 година раније, док су инвестиције чиниле 33 одсто", рекао је Бабић.

Бабић је рекао да се од 2000. до 2010. године број запослених смањио за 350.000, а прерађивачка индустрија, која је најмање допринела у привредној транзицији, после кризе је у сталном паду.

Тренд ефикасности инвестиција опада у околним земљама, док Србија показује већу ефикасност у односу на окружење.

Сарадник Економског института Иван Николић каже да ће инфлација и у априлу наставити да расте.

"Очекује се да ће бити 14 одсто на међугодишњем нивоу, тако да је немогуће да НБС оствари свој циљ пројектоване инфлације на нивоу од шест одсто за целу годину, рекао је Николић. 

Неликвидност прети да узме данак привреди Србије, а њени кључни генератори су државна и јавна предузећа, трговински ланци и трговина, истакао је председник компаније "Металац" Драгољуб Вукадиновић.

Вивалди форум уводним речима отворили су и председник Управног одбора економског института Александар Влаховић и директор Економског инсититута и оснивач мокрогорске школе менаџмента Срђан Јанићијевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи