Ирске банке на ивици понора

У презадуженој Ирској, банке и даље на ивици понора. Потребно им је још 24 милијарде евра докапитализације, саопштила централна банка. Додатна средства биће покривена из зајма вредног 85 милијарди евра, којој су Ирској обезбедили ЕУ и ММФ. Банке морају да се реорганизују и да продају споредну имовину.

Четири ирске банке мораће да прибаве 24 милијарде евра додатног капитала како би задовољиле нове захтеве за ниво капитала, саопштила је централна банка Ирске.

Резултати стрес-тестова ирских банака у којима су проверавани нивои капитала и ликвидности, показују да ће групацији "Елајд ајриш бенкс" бити потребно 13,3 милијарде евра, "Банци Ирске" 5,2 милијарде евра, да ће "Ајриш лајф и Перманент" морати да прибави четири милијарде евра, а "ЕБС Билдинг сосијети" 1,5 милијарди евра, пренеле су у четвртак светске новинске агенције.

Додатни капитал ће бити покривен из суме од 35 милијарди евра, колико је за банке обезбеђено у оквиру огромног зајма за спасавање презадужене Ирске, вредног 85 милијарди евра, који су тој земљи у новембру 2010. одобрили Европска унија и Међународни монетарни фонд (ММФ).

То ће бити пети покушај докапитализације ирских банака, чиме ће влада улити укупно више од 70 милијарди евра у ослабљени домаћи банкарски сектор од почетка глобалне финансијске кризе 2008.

Ирска влада је у посрнуле домаће банке већ улила 46,3 милијарде евра и национализовала четири финансијске институције.

Централна банка је, такође, саопштила да ће те четири банке морати да реорганизују своје послове и отуђити одређену споредну имовину.

Током спровођења срес-теста, који је захтеван у оквиру зајма за спасавање ЕУ/ММФ, проверавани су нивои капитала и ликвидности како би се утврдило да ли би те четири банке могле да преброде снажне макроекономске шокове у следеће три године.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи