Економски рат џинова авиоиндустрије

"Боинг" добио 5,3 милијарде долара незаконите државне помоћи, објавила Светска трговинска организација, која је прошле године за исто то оптужила "Ербас". Док се амерички и европски џинови свађају, трећи користи - канадски "Бомбардије" саопштио да је повећао профит за 82 одсто.

Амерички произвођач авиона "Боинг" добио је незаконите државне субвенције од најмање 5,3 милијарде долара (3,73 милијарде евра), објавила је Светска трговинска организација у Женеви.

Помоћ "Боингу" дата је углавном у виду накнаде трошкова за истраживање и развој преко рачуна Агенције за свемирска истраживање (НАСА), наведено је у извештају СТО у четвртак.

Такав закључак СТО је вероватно последње коло у шест година дугом спору лидера у области авиоиндустрије - "Боинга" и "Ербаса".

Реч је о најобимнијем и најскупљем привредном спору на свету, пренео је Ројтерс.

Две компаније се већ дуго узајамно оптужују да им владе незаконито помажу, а СТО је прошле године донела слично решење против "Ербаса".

Званичници из Вашингтона и Брисела су 1992. потписали споразум о правилима државне помоћи за произвођаче цивилних авиона.

САД је опозвао споразум и 2004. пред СТО оптужио Европску унију за давање недозвољене помоћи "Ербасу".

Европски произвођач авиона, с друге стране, тврди да је због недозвољене помоћи коју је добио амерички ривал, изгубио наруџбину вредну 45 милијарди долара.

"Дошао је час да 'Боинг' престане да демантује или минимализује огромне незаконите субвенције које добија", рекао је директор "Ербаса" Рајнер Охлер новинарима.

Канадска компанија "Бомбардије", трећи највећи произвођач путничких авиона на свету, а највећи произвођач возова, остварила је у свом четвртом обрачунском тромесечју, раст профита од 82 одсто, захваљујући изразитом расту наруџбина авиона.

Компанији је саопштила да је у периоду новембар-јануар достигла чисту добит од 325 милиона америчких долара, уз укупан приход од 5,37 милијарди долара, што је једнако као и у претходној години.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи