Грчка важан економски партнер

Грчка други по реду инвеститор у Србији, изјавио заменик министра спољних послова Грчке Спирос Кувелис нагласивши да Грчка намерава да подстакне бизнисмене да још више улажу у Србију.

Заменик министра спољних послова Грчке Спирос Кувелис поручио је да је Грчка други по реду инвеститор у Србији, да су грчке банке "веома снажно присутне у Србији". Намера грчке Владе је да анимира бизнисмене да још више улажу у Србију, истакао Кувелис.

Кувелис је изјавио у Београду да су привредници из те земље заинтересовани за улагања у Србији у секторе енергетике, пре свега обновљивих извора енергије, инфраструктуре, производње али и за унапређење туризма.

Заменик министра Кувелис, који је надлежан за питања развојне помоћи и међународне економске сарадње изјавио је да ће се током дводневне званичне посете Србији састати са министром спољних послова Вуком Јеремићем, министром економије и регионалног развоја Небојшом Ћирићем и другим званичницима.

Теме разговора су могућности тражења различитих инвестиционих модела за потенцијалне грчке улагаче али и сарадња у низу других области.

Према Кувелису, Грчка је до сада инвестирала у Србији 2,6 милијарде евра, а више од 250 компанија из те земље овде омогућиле су посао за више од 25.000 људи.

Према његовим речима, Грчка је инвестирала у сектор банкарства, телекомуникација, а намера је да се тај обим инвестиција прошири и у друге секторе.

"Ми желимо да даље ојачамо сарадњу и да привучемо што је могуће више инвеститора из Грчке, али и да улагања теку у супротном правцу како би имали подједнаку добит за обе стране", рекао је Кувелис.

"Трагамо за новим начинима не само билатералне сарадње, већ и сарадње у области инвестиција, индустријској производњи и трговини", рекао је министар Кувелис.

Јаке економске везе две земље

Кувелис је оценио да су везе Србије и Грчке јаке, али да економска размена у 2010. која је износила свега 324 милиона евра "не охрабрује" па би је требало побољшати.

Кувелис се осврнуо и на примену "Хеленик плана", кроз који влада Грчке намерава да у Србији инвестира 100 милиона евра, пре свега у јужни крак Коридора 10.

Заменик министра је навео да реализација "Хеленик плана" иде по плану и да неће бити застоја у његовој примени и поред тога што је ту земљу погодила економска криза.

"Грчка жели кроз инфраструктурне пројекте да подржи изгледе за интеграцију Србије у Европску унију, до чега је влади у Атини веома стало", рекао је Кувелис.

Кувелис је истакао да из Грчке доноси добре вести јер се у земљи успешно примењује програм реформе за излазак из кризе у којој се нашла због високог буџетског дефицита.

"Изашли смо из најтежег периода", рекао је Кувелис.

Према Кувелису, већ годину дана се примењује рестриктиван програм захваљујући коме је држава већ почела да смањује расходе у буџетској каси.

Очекује се ће заменик министра Кувелис сутра посетити Кулу Небојшу, у којој је убијен грчки револуционар и песник Рига од Фере, а која је увелико обновљена захваљујући грчкој донацији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи