Скупља струја, услов за инвестиције

Поскупљење струје неопходно за наставак инвестиција, каже директор ЕПС-а Драгомир Марковић. ЕПС позвао стране компаније да инвестирају у Србији.

Виша цена струје, која ће се наплаћивати од 1. априла, неопходна је за наставак инвестиција, поручују из ЕПС-а. Позив на инвестирање у Србији ЕПС је упутио страним произвођачима електроопреме и делова, а тај позив изазвао је полемике међу домаћим произвођачима.

Генерални директор ЕПС-а Драгомир Марковић потврдио је за РТС да је упућен позив за сарадњу на адресе 18 светских компанија.

Та предузећа већ више деценија сарађују са ЕПС-ом, како би се покренуо производни циклус целих постројења, опреме, делова и услуга потребних електропривреди.

"Мислимо да је врло коректно са наше стране и да је врло корисно за Електропривреду, да они део тих средстава некако инвестирају у земљи и покрену индустријску производњу намењену Електропривреди", каже Марковић.

"Углавном се ради о компанијама које су оригинални произвођачи опреме, са којима ЕПС ради већ 30 и више година. Ми смо врло задовољни њиховим квалитетом и радом и управо оно чиме се ЕПС највише дичи, јесте ниво поузданости снабдевања наших потрошача, добрим делом је остварен захваљујући квалитету њихове опреме и делова", каже Марковић.

Директор ЕПС-а сматра да је то и изазов и шанса за домаће фирме и компаније које се баве том облашћу.

"И поред директних инвестиција, препоручујемо да те стране копаније уђу у приватизацију постојећих предузећа у Србији, кроз разне видове докапитализације и отварање заједничких предузећа. Мислим да то може само да буде једна инјекција за домаћу привреду", додаје Марковић.

Како наводи, стране компаније би имале користи од таквих улагања, јер би добиле осигурано тржиште за своје производе на дужи рок.

"Добили би одржавање континуитета у сарадњи са Електропривредом, а добили би и бољи приступ околним и регионалним тржиштима. Са друге стране, могли би да користе и посебне погодности које држава Србија и иначе даје страним инвеститорима, и мислим да они у томе могу видети свој интерес", каже директор ЕПС-а.

"Ако би се испунила очекивања, то би биле инвестиције величине пола милијарде евра, што би био велики подстицај домаћој електромашинској индустрији", рекао је Марковић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи