ММФ за једнократно повећање зарада

Вишак у каси је само за једнократне исплате, а не за повећање плата, упозорава ММФ. Уколико се Влада, ипак, одлучи на повећање зарада, за ММФ ће бити тешко да оконча последњу ревизију кредитног аранжмана, каже Богдан Лисоволик, представник ММФ-а.

Стални представник ММФ-а у Београду Богдан Лисоволик говорио је за Радио-телевизију Србије о условима под којима би Међународни монетарни фонд Србији могао да да последњи део кредитног аранжмана.  Међународни монетарни фонд ће 8. априла одлучити да ли Србија испуњава услове договорене последњом ревизијом двогодишњег аранжмана.

Шта уколико Влада одлучи да искористи вишак новца у буџету за повећање плата у јавном сектору и пензија?

Лисоволик: Договор који смо постигли са Владом јесте тај да, уколико се појави додатни новац у државној каси, он буде искоришћен за једнократну исплату која би била ограниченог износа и за тачно одређене циљне групе.

Уколико се уради нешто супротно томе, то неће бити у складу са оним шта смо се договорили у фебруару. Због чега је то важно? Важно је, јер је наша улога да заштитимо интегритет буџета.

Морамо помоћи Србији да држи буџет под контролом. Уколико у 2011. години имате у државној каси минус од четири одсто који је тешко покрити, онда би то био додатни терет не само за ову, већ и за наредну годину.

Тачније, ако потрошите додатних десет милијарди динара на плате и пензије ове године, укупан ефекат за идућу годину био би додатни трошак од 30 милијарди динара. То је износ који превазилази оквире договорене у складу са фискалним законом.

Хоћете да кажете да, уколико Влада одлучи да искористи вишак прихода за плате, то ће бити лоше и за ову и за идућу годину?

Лисоволик: Да, наш главни аргумент јесте да то није толики проблем за ову, већ за идућу годину која је важнија и која треба да покаже да Србија хоће да промени модел раста. Да је способна да омогући раст економије и да примања запослених у јавном сектору имају основа, а не да се њихов раст обезбеђује кроз преговоре.

Дакле, и даље остајете при ставу да додатни новац у буџету може бити искоришћен само за једнократну исплату?

Лисоволик: Да, ми смо се договорили да то буде једнократна исплата.

Уколико се то не догоди, хоће ли то угрозити аранжман Владе са ММФ-ом?

Лисоволик: Да, уколико Влада одлучи да одобри трајно повећање зарада и пензија то ће изазвати велики проблем, за нас ће бити тешко да окончамо последњу, седму ревизију кредитног аранжмана.

Када ћете донети одлуку о тој ревизији?

Лисоволик: Борд директора ММФ-а састаје се 8. априла и сада чекамо објашњење од Владе Србије у вези са најавама о повећању примања. Када буде јасно која је званична политика у вези са тим - да ли ће бити трајно повећање или једнократна исплата, моћи ћемо да закључимо ревизију.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи