Топлане тешко до наплате од грађана

Иако је Влада додатно пролонгирала рок за враћање мазута Робним резервама и снизила цену, топланама то дугорочно не решава финасијске проблеме, јер испоручену топлоту тешко наплаћују. Топлане траже наплату по утрошку.

Две трећине топлана почеле су грејну сезону на време и редовно су грејале мазутом из Робних резерви. Сада ће на њему и уштедети 150 милона динара, јер им је Влада одобрила додатне олакшице. Истовремено, Удружење топлана почиње кампању за убрзани прелазак на наплату грејања по утрошку.

Робне резерве помогле су зимус топлане са 50.000 тона мазута. Влада Србије је додатно пролонгирала и рок за враћање тог мазута и снизила цену.

"Тај рок за враћање мазута је истекао практично 21. марта. Након тога следи још један уступак, а то је да се цена са уговорених 47 динара по килограму спушта на 41 динар по килограму", рекао је Дејан Стојановић, председник Управног одбора Удружења топлана Србије.

Иако је то велика помоћ, топланама то дугорочно не решава финасијске проблеме, јер испоручену топлоту тешко наплаћују. У свим градовима покушавају да наплате дугове разним мерама - од утужења, чак и хипотека на стан, па до репрограма.

"Ми ћемо настојати да те обавезе које имамо према Робним резервама измиримо како би нам и у следећој грејној сезони изашли у сусрет, јер да није било Робних резерви грејна сезона би била под знаком питања", рекао је директор Врањанске топлане, Горан Петровић.

Наплата по утрошку 

У топланама траже што брже увођење наплате по утрошку. Ових дана почињу да информишу локалне власти и домаћинства о уградњи потребне опреме и мерача у станове и зграде како би што више топлана, такав обрачун могло да примени већ од идуће грејне сезоне.

Стојановић каже да је крајња последица свега да свако плати онолико колико је потрошио.

"Никада нико одговоран из било које топлане из Србије није рекао да ће рачуни бити ни мањи, а ни већи", каже Стојановић.

Од 53 топлане, грејање по утрошку наплаћује за сада само пет градова - Суботица, Пожаревац, Бечеј, Кикинда и Шабац.

Мерење по утрошку, тврде, даје јасан рачун - фиксни део плаћа се целе године, а варијабилни прати цене енергената. Домаћиства ће тако моћи сама да одређују када ће се грејати и колику температуру желе у становима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи