ММФ о ревизији 8. априла

Представник ММФ-а у Београду Богдан Лисоволик изјавио да је за 8. април заказан састанак Извршног одбора ММФ-а, на којем ће се одлучивати о завршној ревизији аранжмана са Србијом. Још увек нема званичних разговора о новом аранжману, наводи Лисоволик.

Састанак Извршног одбора Међународног монетарног фонда, на коме ће се одлучивати о седмој, завршној ревизији двогодишњег аранжмана са Србијом, планиран је за 8. април, изјавио је Танјугу стални представник ММФ-а у Београду Богдан Лисоволик.

"Ако мишљење о седмој ревизији аранжмана буде позитивно, Србија ће моћи да повуче око 360 милиона евра, али српске власти су раније наговестиле да ће повући само део те суме од око 55 милиона евра", подсетио је Лисоволик.

Према његовим речима, договор постигнут у фебруару у Београду током разговора о седмој ревизији аранжмана, и који је потписала српска влада, предвиђа да евентуални приходи буџета изнад планираних могу да буду искоришћени само за ограничене и циљане једнократне исплате пензионерима и запосленима у јавном сектору.

"Тај договор је био и остаје основа за завршетак седме ревизије аранжмана", нагласио је Лисоволик.

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић изјавио је у понедељак, после седнице Социјално-економског савета, да ће прва реалнија пројекција пуњења буџета бити сачињена после 20. априла и да ће се тада знати колико пара у буџету има и колико их је могуће утрошити за запослене у јавном сектору, али и за пензије.

"Према нашим предвиђањима, имаћемо обезбеђених седам одсто повећања плата, са пуњењем буџета које је планирано. Прве информације и индиције говоре да ће тај прилив бити већи, можемо да говоримо о повећању плата и већим од тих седам одсто, а једнократне помоћи су потпуно ван тога", рекао је Љајић.

Према његовим речима, неће се кршити споразум са ММФ-ом, који је предложио да је боље давати једнократну помоћ него подизати зараде, јер раст плата неће угрозити буџетски дефицит уколико прилив средстава у буџету буде већи од планираног.

Представник ММФ-а Богдан Лисоволик је указао да, уколико би објављена одлука подразумевала трајно повећање плата и пензија, она не би била у складу са договором који је мисија постигла у фебруару и који је потписала српска влада.

"Српске власти, међутим, тек треба да нам се обрате и разјасне намере које стоје иза најаве", рекао је Лисоволик.

Нема разговора о новом аранжману

Лисоволик је навео да представници ММФ-а још нису имали званичне разговоре са српском владом о било каквом новом аранжману, истичући да је предуслов за такве разговоре да српске власти упуте званичан захтев.

Одобравање седме, завршне ревизије кредитног стендбај аранжмана Србије са Међународним монетарним фондом зависиће од тога да ли ће се Влада Србије придржавати договорених принципа у вези са повећањем плата у јавном сектору и пензија, саопштено је 22. фебруара после завршених разговора српских власти са ММФ-ом.

Шеф мисије ММФ-а Алберт Јегер изјавио је на конференцији за новинаре да ће повећање зарада зависити од тога да ли ће буџетски приходи бити већи од пројектованих, а сва повећања мораће бити једнократна, што ће значити да се њихов ефекат неће пренети на буџет за 2012.

Повећање ће се односити на најугроженије раднике у јавном сектору и пензионере, а раст буџетских издатака за те намене не може бити већи од 10 милијарди динара, навео је Јегер.

Према његовим речима, ти принципи су наведени у Писму о намерама и, "уколико они буду прекршени, ми ћемо морати да преиспитамо да ли ће ревизија моћи да буде завршена".

На питање шта би се догодило уколико би влада после марта и одобравање седме ревизије прекршила договор са ММФ-ом, Јегер је нагласио да се ради о кредибилитету владе и подсетио на одредбе о фискалној одговорности у Закону о буџетском систему, које не дозвољавају да дефицит буџета буде већи од прописаног.

Аранжманом са ММФ-ом, који је потписан у мају 2009. године, Србији је одобрен зајам од 2,87 милијарде евра за јачање девизних резерви и до сада је искоришћено око 1,48 милијарди евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи