Белоруски трактори у Новом Саду

Погон белоруске фабрике трактора "Беларус" отворен у Новом Саду. У погон, који запошљава 70 радника, уложено два милиона евра. До краја године у фабрици би требало да буде склопљено око 1.000 трактора, а до краја 2014. године производња би требало да буде утростручена.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић отворио је у Новом Саду погон белоруске фабрике трактора "Беларус", у коју је, у првој фази, уложено два милиона евра и запослено 70 радника.

"Веома сам задовољан што смо дуг пут, од потписивања уговора до отварања фабрике, прошли за мање од пет месеци", рекао је Пајтић.

Преко Развојне банке Војводине обезбеђен је простор и кредитна линија за куповину трактора, а преко Секретаријата за рад и запошљавање финансираће се радна места, прецизирао је Пајтић.

Према његовим речима, погон, који ће радити под називом "Беларус-Агропанонка", веома је значајан не само због нових радних места, које је Влада Војводина финансирала са по 1.300 евра, већ и због обезбеђивања посла за десетак коопераната на територији целе Србије.

Пајтић је рекао да је фабрика изузетно значајна и за пољопривреднике, који ће моћи да добију пољопривредну механизицију по нижим ценама.

Долазак "Беларуса" у Војводину и Србију је изузетно важан сигнал и за друге стране инвеститоре, пошто је фабрика у Минску једна од највећих у свету у производњи трактора, истакао је Пајтић.

Погон у индустријској зони, на простору некадашње фабрике вијака и жице "Петар Драпшин", ове године ће склопити око 1.000 трактора, а до краја 2014. године производња би требало да буде утростручена.

Трактори "беларус" се производе у матичној фабрици "МТЗ" у Минску од 1946. године и на њу, укључујући и 11 погона у више европских земаља, отпада чак 12 одсто светске продаје тих пољопривредних машина.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи