Увећан промет у СОС маркетима

Први СОС маркети у Србији прво су били доступни најугроженијима, а касније свим грађанима. У међувремену промет је утростручен. Сузбијање монопола и снижавање маржи на основне намирнице је прави пут за помоћ најсиромашнијима, сматрају у удружењима потрошача.

Пре две године отворен је први СОС маркет у Србији. То је био одговор трговаца на економску кризу. Социјално најугроженији могли су да купују по ценама нижим и до 50 одсто. У међувремену у СОС продавницама промет је утростручен.

Најпре су били доступни само најугроженијима, а касније свима. Отварање првих СОС маркета пратили су и редови оних који су били спремни да сатима чекају да би дошли до јефтинијих производа.

Грађани кажу да гледају да уштеде сваки динар. "Штедим. На једном артиклу пет динара,  на другом десет, а на неком уштедим и двадесет. Само за пар артикала дневно имате уштеду 100 динара. Толико је кило јабука било где", кажу купци.

Млеко је испод 50 динара, а хлеб кошта мање од 40. Само векна хлеба и литар млека чини месечну уштеду већу од хиљаду динара.

"Пословна политика наше компаније је набавка пре свега домаћих производа којих је 98 одсто у понуди, затим ниске марже, мање познати добављачи и приступачне цене о ној групацији потрошачакоји имају најмања примања", каже Милена Радуловић задужена за односе с јавношћу СОС маркета.

Одржива решења

Неколико стотина километара од Србије прича је углавном слична. У Словенији због економске кризе, социјално угрожени живе подједнако тешко.

"Министарство социјале Словеније има договор са Каритасом и са осталим невладиним организацијама, као и са већим продајним ланцима као што су 'Меркатор', 'Туш' и други, да се храна која је на истеку рока трајања даје бесплатно социјално најугроженијим и тако исто важи и за гардеробу", каже Слободан Шешум, економски саветник Амбасаде Републике Словеније.

Неумерено учешће државе на тржишту није добро, сматрају економисти.

Горан Николић, из Центра за нову политику, истиче да би државна помоћ малопродаји ради снижавања цена нарушила конкуренцију. Бољи начин да се помогне социјално најугроженијима, према Николићевим речима, била би већа социјална давања, будући да од почетка године бележимо боље пуњење буџета него што је планирано.

Сузбијање монопола и снижавање маржи на основне животне намирнице био би прави пут за помоћ најсиромашнијима, сматрају у удружењима потрошача.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи