Аграр чека боље дане

Пољопривреда из државне касе добија скоро симболичну помоћ, иако производња хране учествује у стварању бруто домаћег производа са више од 15 одсто. Беспарица условљава мања улагања, најпре у ратарску производњу.

Иако производња хране учествује у стварању бруто домаћег производа са више од 15 процената, аграр из државне касе добија скоро симболичну помоћ. И на тај новац дуго се чека. Сељацима ни до данас нису у потпуности исплаћени прошлогодишњи подстицаји.

Највећи број земљорадника нема пара за нова улагања. Они који редовно региструју домаћинство и имају права на регрес по хектару ораница нису задовољни. Сума је остала непромењена -14 хиљада динара.

Стојан Падејчев из Кикинде каже да тако остаје и ове године и поред тога што су сви репроматеријали, паритети и остала задужења поскупели за најмање 40 одсто.

Минерално ђубриво прошле године коштало је 3.300 до 3.700 динара, ове скоро хиљаду динара више. Литар дизела вредео је око 90 динара, сада је двадесетак динара скупљи.

У аграрном буџету пре две године било је 26 милијарди динара, просле милијарду мање, а ове још мање - тек 21 милијарда динара.

У Министарству пољопривреде и трговине знају да је то недовољно да се осетније помогну произвођачи хране.

"Надамо се да ће се у оквиру разговора о финансирању државе у следећем периоду пронаћи нека додатна средства која ће тада бити доступна пољопривредним произвођачима", каже Милош Миловановић, помоћник министра пољопривреде и трговине.

Стручњаци су подозриви према најави Владе да ће се у наредном периоду усмерити више пара развоју пољопривреде и прехрамбене индустрије.

"Није реално очекивати да се у следећих годину дана могу издвојити знатно већа средства за пољопривреду. Да би издвојили већа средства за пољопривреду, морамо да нађемо реалне изворе. Тренутно других извора немамо", каже економиста Данило Шуковић.

Беспарица условљава мања улагања најпре у ратарску производњу. Када нема прописане агротехнике, онда нема ни већих приноса. Резултат је мања понуда хране која условљава већу цену. Зато су у продавницама основне животне намирнице само од почетка године поскупеле за двадесетак процената.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи