Донације ЕУ српским општинама

У пројекте развоја локалних управа у Србији, које финансира ЕУ, биће уложено још шест милиона евра. Уговоре потписало 38 општина чији су пројекти одобрени, а локалне заједнице имају обавезу и да око 10 одсто средстава за реализацију тих пројеката обезбеде из сопствених извора.

Европска унија улаже још шест милиона евра, бесповратних средстава у пројекте економског развоја и побољшања животног стандарда у локалним срединама у Србији. Уговоре о томе потписало је 38 општина чији су пројекти одобрени, а конкурисало их је четири пута више.

Локалне заједнице имају обавезу и да око 10 одсто средстава за реализацију тих пројеката обезбеде из сопствених извора.

Међу општинама које су потписле уговоре је и шест из групе најнеразвијенијих, па тако Мерошина предузима прве кораке за привлачење инвеститора, а развијенији Горњи Милановац усавршава донедавно проблематичан систем водоснабдевања.

Председник Општине Мерошина Слободан Тодоровић каже да су се они определили да ураде просторни план и сву пројектну документацију како би будућим инвеститорима олакшали приступ Мерошини.

Председник Општине Горњи Милановац Милисав Мирковић је рекао да је пројекат за надзор и дигитално праћење водног система, Општине Горњи Милановац са још пет општина заједнички прикачена на систем водоснабдевања Рзава.

За сличне пројекте који би требало да се реализују у наредних годину дана општине су добиле између 100.000 и 300.000 евра. У овом кругу расподеле средстава, Европска унија је првобитни план улагања, повећала за скоро милион евра.

"Није поента да само потпишемо уговоре, нама су потребни резултати и ефикасност у њиховом спровођењу. То је оно што би волели да виде и европски порески обвезници", рекао је шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер.

Потпреседник Владе Божидар Ђелић истакао је да се он као национални координатор предприступне помоћи ЕУ залаже да добар део средстава иде на локал, тамо где се најдиректније може мењати свакодневица грађана Србије.

Осим 38 општина које су добиле новац за пројекте, корист од њихове реализације имаће још 20-так општина које у томе партнерски учествују.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи