Енергија од отпадног гаса

Око 500 кубних метара гаса, који свакога дана изгори у Фабрици синтетичког каучука у Елемиру код Зрењанина, биће употребљено у енергију за рад погона. Пројекат градње једног постројења за прераду гаса, вредан 1,4 милиона евра, подржава и Влада Србије.

Фабрика синтетичког каучука у Елемиру код Зрењанина планира градњу погона који би прерађивао отпадне гасове у енергију. Пројекат је подржала и републичка Влада, што је приликом обиласка фабрике потврдила и потпредседница Владе Србије Верица Калановић.

Око 500 кубних метара гаса, такозване Ц4 фракције, свакога дана изгори у Фабрици синтетичког каучука, што угрожава животну средину. Тај гас би, у супротном, могао да се претвори у енергију за рад погона. На тај начин би се остварила уштеда у потрошњи природног гаса, који је основни енергент за рад Фабрике.

"Пројекат градње једног оваквог постројења, подржава и Влада Србије", рекла је, након обиласка фабрике, потпредседница Владе Верица Калановић.

"Иницијативу за овај пројекат упутили су стручњаци из фабрике и она је за мене доказ да у овој земљи постоји много неискориштеног знања. Уложиће се 1,4 милиона евра, а тај новац ће се вратити за 14 месеци", рекла је Верица Калановић, после обиласка Фабрике.

Сем бриге о енергенатима, проблем у фабрици је и транспорт сировина. Железничка пруга Панчево-Зрењанин-Кикинда нема довољну носивост за сву робу која годишње треба овде да се допреми.

"Десило се да су цистерне из Словачке стигле до Сенте, а онда ишле преко Београда, јер пруга не може да издржи осовински притисак. Поправком пруге и повећањем носивости, економичност фабрике би се повећала", рекао је директор елемирске фабрике Милован Еремић.

Фабрика синтетичког каучука послује у саставу "Петрохемије" из Панчева. То је један од највећих извозника у Банату, који 80 одсто годишње производње каучука прода у 23 земље Европе и Кини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи