Подршка извозницима

Влада Србије ускоро ће представити програм подршке извоза за мала и средња предузећа, рекао премијер Цветковић. Извозници ће добити подршку интегрисањем услуга ПТТ саобраћаја које ће олакшати процедуру и трошкове извоза. Циљ Србије је да дугорочно оствари стопе раста извоза од 10 одсто, истакао Цветковић.

Премијер Мирко Цветковић најавио је да ће Влада Србије убрзо представити програм подршке извоза за мала и средња предузећа, а да ће Развојна банка бити основана на јесен.

Извозници ће добити подршку интегрисањем услуга ПТТ саобраћаја које ће олакшати процедуру и трошкове извоза, рекао је Цветковић на скупу посвећеном извозним потенцијалима Србије.

Цветковић је додао да сви они који немају капацитете да задовоље компликовану процедуру - да ангажују шпедитере и слично, моћи ће за мање пошиљке до 6.000 евра да рачунају на интегрисану услугу ПТТ. 

Влада ће интензивирати законодавне активности које ће омогућити олакшице у производњи и извозу у години када се очекује статус кандидата за чланство у ЕУ, рекао је Цветковић.

Такође, наставиће се рад на смањењу јавне потрошње и предвидљиве монетарне и фискалне политике, како би се сачувала макроекономска стабилност.

Према речима премијера, развој путне и железничке инфраструктуре остаје приоритет у наредном периоду. Радиће се и на модернизацији тржишта рада, односно прилагођавању захтевима тржишта, као и на елиминисању админстративних препрека ради подршке производњи и извозу.

Повећан извоз 

Премијер је навео да је 2010. године стопа раста извоза била готово 2,5 пута већа од стопе раста увоза, а да се та тенденција наставља и у овој години. У прошлој години, извоз је порастао 24 одсто, увоз за нешто мање од 10 одсто, а у јануару пораст извоза износио је 35 одсто.

Према његовим речима, јануарски пораст извоза може бити последица могућег тренутног "инцидента" као што је велики раст цена пшенице, али да зато фебруарски буде мањи, и да зато те проценте не треба гледати месечно, већ у дужем периоду.

Председник Владе изјавио је да је циљ Србије да дугорочно оствари стопу раста извоза од 10 одсто и да у 2020. години кроз годишњи привредни раст од близу шест одсто дуплира садашњи ниво бруто домаћег производа.

Цветковић је истакао да за остварење тог циља постоје добре полазне основе, али да је потребно урадити још много тога као што је развој инфраструктуре, модернизација тржишта рада, укидање непотребних административних препрека, реформа јавног сектора.

Развојна банка у септембру или октобру

Премијер је изјавио да би оснивање Развојне банке требало очекивати у септембру или октобру ове године, али да се не жури са оснивањем те институције, јер се жели тачно утврдити начин њеног функционисања и ефикасности.

Банка ће подржати извоз робе, али и услуга, кроз давање одређених гаранција и у том контексту, премијер је поменуо да је грађевинска индустрија, у претходне две године, имала проблем да за пословање у иностранству обезбеди гаранције.

Цветковић је рекао да за друге финансијске институције које већ постоје у Србији, попут Агенције за осигурање и финансирање извоза и Фонда за развој постоје два сценарија - или да буду интегрисани у Развојну банку или да се изврши редукција њихових садашњих активности.

Премијер је нагласио да се та развојна институција, иако у свом називу има реч банка, у великој мери разликује од других комерцијалних банака. Она је инструмент државе за спровођење развојне политике и није профитна институција, нити подлеже правилима банкарског система.

Индустријском политиком до повећања извоза

Предузећа у Србији неће моћи да значајније повећају извоз без подршке државе, указали су привредници на конференцији о поспешивању производње и извоза.

У разговору са премијером Цветковићем, представници компанија које извозе или планирају продају на иностраном тржишту су се заложили за утврђивање приоритетних грана, међу којима је пољопривреда, као и оснивање Развојне банке и укидање нецаринских баријера.

Председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин изјавио је да је кључни предуслов повећања извоза Србије структурно прилагођавање, реструктурирање индустрије и повећање њене конкурентности.

Бугарин је рекао да су неометано функционисање унутрашњег тржишта и постојање добре индустријске политике важни за обављање тог посла.

Привредна комора Србије дала је своје предлоге мера за повећање извоза кроз унапређење пет кључних области: подстицање инвестиција, развој физичке и институционалне инфраструктуре, унапређење конкурентности, иновације, истраживање, развој и реформу образовања.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи