Велика криза малих предузећа

Мала и средња предузећа, најтеже погођена кризом, још чекају на најављене мере Владе које би требало да побољшају услове пословања. Та предузећа се боре са дуговима, монополом, инфлацијом и немогућношћу наплате потраживања.

Мала и средња предузећа су у протекле две и по године угасила 227.000 радних места, а ове године ситуација је још гора. Међутим, Влада за сада не саопштава мере којима ће побољшати услове пословања таквих предузећа, које је премијер Мирко Цветковић најавио пре десетак дана.

Највећи данак кризи платила су мала предузећа, са 87.000 отпуштених радника. Оливера Јовић из Информационих технологија у Лесковцу каже да је од 17 радника изгубила 10, а да се то дешава и у другим предузећима.

"Огроман је губитак радне снаге. Или сами одлазе, или долази до отпуштања, јер нема прилива. Дешава се да имамо већи проблем него 2010. године", наводи Јовићева.

Привредници имају много проблема, од дугова, монопола, инфлације и курса, непоштовања закона до тога да новац за испоручену робу чекају и по 250 дана.

"Закон о обезбеђењу плаћања је апсолутно неопходан услов, не само за борбу против инфлације, већ и за заштиту малих предузећа од монополиста и свих предузећа од државе", сматра економиста Небојша Катић.

Економиста Владимир Глигоров каже да су кључне неликвидности код великих предузећа и код државе, а да су мала и средња предузећа жртве тога, јер су они снабдевачи, продавци или потраживачи новца и у мањој мери су задужени, јер им је тешко да дођу до кредита.

У Министарству економије од привредника очекују предлоге шта да се уради да би они лакше пословали.

"Одређене пореске олакшице, макар привременог типа, то је један од њихових предлога, о којем остаје да разговарамо са Министарством финансија, а са друге стране су системски закони о занатству, о привредним друштвима", каже министар економије Небојша Ђирић.

Због тога што пола милиона људи ради на црно, привредници су предлагали да се на зараде до 30.000 динара порези и доприноси умање 30 одсто, што, према речима Милана Кнежевића из Асоцијације малих и средњих предузећа, није наишло на разумевање.

У Асоцијацији сматрају и да ће пореска реформа, као најнеопходнија мера, чекати нову владу.

Економисти и привредници се слажу да у предизборној години није реално очекивати крупне реформе, али сматрају да би могле да се смање локалне таксе и бирократске процедуре, и успостави социјални дијалог произвођача и Владе.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи