"Телеком Аустрија" једини купац

Једину понуду за куповину 51 одсто акција "Телекома Србија" доставила је компанија "Телеком Аустрија". Понуда од 950 милиона евра за акције и 450 милиона за инвестиције, мања је од тражене. Влада Србије ће се после законског рока од пет дана изјаснити о понуди.

Једину понуду за куповину 51 одсто акција "Телекома Србија" доставила је компанија "Телеком Аустрија". Радна група за продају "Телекома Србија" отворила је понуду аустријског "Телекома", али није објавила детаље те понуде.

Радна група Владе Србије за продају акција "Телекома" констатовала је да је "Телеком Аустрија" понудио 1,4 милијарде евра, од чега 950 милиона евра за акције, а 450 милиона евра за инвестиције.

Председник радне групе Вук Ђоковић рекао је да је законски рок за анализу понуде пет радних дана и да ће се после тога Влада Србије изјаснити о понуди.

Рок за достављање понуда на тендер за продају 51 одсто акција "Телекома Србије" истекао је данас у 14 часова.

Стручњаци за страна улагања су јединствени у оцени да понуда не испуњава услове из тендера и да је треба одбацити.

Махмут Бушатлија, стручњак за инвестиције, сматра да понуду треба одбацити зато што је "Телеком Аустрија" понудио 950 милиона евра за акције, а 450 милиона евра за инвестиције, а Влада је тражила најмање 1,4 милијарде евра за акције компаније.

Економиста Млађан Ковачевић сматра да је понуда "Телекома Аустрије" по свему судећи најбоље што се могло извући у време економске кризе.

''Верујем да ће се Аустријанци држати тога што су обећали, али знамо да је и у прошлости било пуно обећања, а после се нађе триста разлога зашто се та обећања нису испунила'', указао је Ковачевић.

Економиста Горан Николић из Центра за нову политику је указао да је понуда "Телекома Аустрија" ''мало чудна'', јер је минимална цена од 1,4 милијарде евра постигнута заједно са најављеним инвестицијама.

Тендерска процедура продаје "Телекома Србија" била је неуспешна, а понуђена цена испод тражене, истиче економиста Саша Ђоговић.

Статус званичних понуђача на тендеру добило је шест компанија: "Телеком Аустрија", "Дојче телеком", "Турксел", "Америка мобил", "Ведер инвестментс" и "Франс телеком", а радна група задужена за спровођење тендера очекивала је најмање четири понуде.

Влада Србије продаје 31 одсто акција, а грчки ОТЕ свих 20 одсто акција које поседује у "Телекому". Тендер за продају "Телекома Србија" објављен је 20. октобра 2010. године.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи