Хемијска индустрија у успону

Домаћа хемијска индустрија, упркос старој технологији, конкурентна је на европском тржишту. Зрењанинска "Беохемија" за четири године учетворостручила производњу. Држава помаже домаће произвођаче царином на увоз сировина од један одсто.

Хемијска индустрија у Србији бележи раст производње у прошлој години, три одсто већи него 2009. године. Иако нам је технологија у тој грани, у просеку, стара 20 година, имамо фабрике које су конкурентне европским, и могућности да повећамо производњу и извоз.

Јапанска технологија и домаћи стручњаци омогућили су фабрици прашкова и средстава за хигијену "Беохемија" да за четири године учетворостручи производњу, иако је планирано да раде са 30 одсто мањим капацитетом.

"Ми смо то успели буквално тако што смо усвојили  знања за израду тих нових производа, уградили то у наше производе и то захваљујући једном стручном тиму који имамо на располагању", каже Славенко Секулић, директор "Беохемија -Инхем" из Зрењанина.

Целокупна производња контролише се компјутерски из једног центра, а у производњи запослени раде само на паковању. Домаћи инжењери осмислили су формуле већине производа, а пооштрена је и контрола квалитета.

Радмила Панајотовић, руководилац контроле квалитета "Беохемија", каже да сировине, без обзира одакле долазе, морају проћи контролу.

Неопходан маркетинг

Држава помаже домаће произвођаче минималном царином на увоз сировина од један одсто, али они не могу да уложе у маркетинг колико интернационалне компаније.

Стеван Благојевић, из Института за општу и физичку хемију, каже да се често рекламирају детаљи производа који нису у директној функцији.

"Рецимо ако рекламирате да је производ гушћи, то нема никакве везе са прањем, или ако рекламирате да омекшава воду - сваки детерџент омекшава воду", тврди Благојевић.

Анализа Привредне коморе каже да би домаћа производња хемије теоретски могла да покрије домаће потребе.

"Добром организацијом и побољшањем квалитета можемо да направимо супституцију за 500 милиона евра годишње производње", каже Векослав Шошевић из Привредне коморе Србије.

За даљи развој хемијске индустрије, поред технологије, неопходни су повољни кредити и субвенционисање трошкова енергије - нафте и гаса, али и стручни кадрови којих је све мање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи