Јужно воће јефтиније од домаћег

Због већих трошкова производње, лошег рода и јефтиног увоза, домаће воће скупље од грејпфрута, лимуна, поморанџи, банана. Пад цена континенталног воћа, пре свега јабука, очекује се за месец дана, чим се појави роба из трапова.

Некада је јужно воће било луксуз. Сада се ситуација променила. Док у Београду јабуке коштају од 100 до 150 динара, крушке чак 250, поморанџе и лимун ћете платити од 70 до 80 динара. Килограм грејпфрута је 100, а банана од 110 до 120 динара.

Милена Радуловић из СОС маркета рекла је да је прошлог лета цена поморанџе била око 200 динара, а да је сада много нижа.

"Разлог томе је потписан споразум о слободној трговини са Турском и увоз из Грчке, где је и у првој и у другој земљи изузетно добар род. Тако да данас по много нижим ценама може да се набави јужно воће", рекла је Милена Радуловић из службе односа са јавношћу.

Становник Србије просечно годишње потроши око 7,5 килограма лимуна, поморанџи, мандарина и грејпфрута заједно, исто толико банана и око 14 килограма јабука.

Високе цене континенталног воћа могле би да промене статистичке податке. Понуда лимуна је стална, а јабука је условљена сезоном, кажу у Привредној комори Србије, објашњавајући тако парадокс да је јужно воће које стиже из далека неупоредиво јефтиније од домаћег.

"Прошле године смо имали за око 30 одсто мању производњу воћа у односу на 2009. годину, а истовремено нам се десио велики извоз воћа, 100 одсто. Самим тим што је понуда на тржишту мања дошло је до раста цена", објаснио је Милан Простран из ПКС-а.

Пад цена континенталног воћа, пре свега јабука, очекује се за месец дана, чим се појави роба из трапова.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи