Кредитним рејтингом до улагања

Србија је једна од ретких земаља којој је порастао кредитни рејтинг, што је добра порука за инвеститоре, оцењују стручњаци. Бољи рејтинг значи и повољније задуживање државе и предузећа у иностранству по нижим каматним стопама.

Услови за дугорочно инвестирање у Србији су се поправили, процена је једне од међународних рејтинг агенција.

Бољи кредитни рејтинг значи и могућност јефтинијег задуживања у иностранству.

Док домаћи стручњаци процењују да је побољшање мало, странци наглашавају да је то важно достигнуће за Србију, јер нема много држава које су у последње време поправиле рејтинг.

Поправљање оцене са 2Б минус на 2Б незнатно је, али значајно, јер свако побољшање кредитног рејтинга значи да ће држава, банке или предузећа моћи јефтиније да се задужују у иностранству.

"То је добар знак, нема никаквог простора за славље само подстрек да морамо наставити даље по питању макроекономске и укупне стабилности. Перцепција инвеститора је и даље недовољно добра", каже гувернер НБС Дејан Шошкић.

Бољи рејтинг - ниже камате

Бољи рејтинг земље могао би да донесе и ниже камате на кредите. "Ако инвеститиори процене да је заиста дошло до смањења ризичности они ће прво смањити кантри ризик и тај додатак на еурибор и либор, у том делу ће се смањити и трошкови осигурања, биће мањи ризик", каже Верољуб Дугалић из Удружења банака Србије.

"Тако ће се смањити укупни трошкови задуживања, то ће банке осетити, па ће онда можда прибећи и смањивању каматних стопа", наводи Дугалић.

Мало боља оцена прво је побољшање рејтинга за последњих седам година.

"Повећање рејтинга Србије резултат је посвећености Владе европским интеграцијама, одржавања макроекономске стабилности уз помоћ Међународног монетарног фонда и рада на владавини права. Србија мора да настави у том смеру", каже Венсан Дежер, амбасадор ЕУ у Србији.

"Нема много држава које тренутно имају бољи рејтинг него у прошлости, па је то важно достигнуће за Србију. Простора за даље побољшање има пре свега кроз боље услове пословања", каже Гертруда Тумпел-Гугерел из Европске централне банке.

Гертруда Тумпел-Гугерел поручује да је потребно бавити се питањима бирократије, квалитета радне снаге и спровођења закона.

Најбоље оцене кредитног рејтинга три А, имају политички и економски најстабилније и најбогатије земље. Са 2Б, ми смо на средини лествице, заједно са Македонијом, а мало испред Црне Горе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи