"Гаспром" повећао удео у НИС-у

Руска компанија "Гаспромњефт" повећала свој удео у НИС-у са 51 на 56,1 одсто. Од грађана откупљено 8,4 милиона акција НИС-а, за које ће руска компанија платити 40,3 милиона евра. Новац ће на рачуне грађана бити уплаћен у понедељак.

Куповином 5,15 одсто акција Нафтне индустрије Србије за 40,3 милиона евра, "Гаспромњефт" повећао власнички удео у српској нафтној компанији са 51 на 56,15 одсто, наводи се у саопштењу.

Мали акционари, грађани Србије и бивши и садашњи радници НИС-а, су, у оквиру понуде "Гасрпомњефта" за откуп, продали укупно 8,4 милиона акција НИС-а.

Понуда је била за откуп до 19,12 одсто, односно 31.180.256 акција те компаније, по цени од 4,8 евра по комаду. Акционари ће новац добити 21. марта, на своје рачуне, а истовремено ће "Гаспромњефт" постати власник још 5,15 одсто акција.

"Број акција понуђених за откуп говори о томе да мали акционари Нафтне индустрије Србије верују у потенцијал развоја компаније и у перспективе раста њене вредности", истакао је први заменик председника Извршног одбора "Гаспромњефта" и председник Управног одбора НИС-а Вадим Јаковљев.

"'Гаспромњефт' је од преузимања НИС-а, успео у томе да компанија послује с добитком, да започне модернизацију и за више од једне трећине повећа производњу НИС-а", рекао је Јаковљев.

"Планирано је да НИС значајно повећа обим делатности и постане водећи играч на балканском тржишту, као и да заузме позицију лидера по динамици раста вредности компаније", рекао је Јаковљев.

Понуда малим акционарима једна је од обавеза "Гаспромњефта" коју предвиђа купопродајни уговор о преузимању 51 одсто акција НИС-а.

НИС је једина вертикално интегрисана нафтна компанија у Србији. Има две рафинерије, у Панчеву и Новом Саду, укупног капацитета 7,3 милиона тона годишње, као и постројење за производњу течног гаса у Елемиру.

Компанија производи око 1,5 милион тона нафте годишње, ради на територији Србије, Анголе, Босне и Херцеговине, има 480 бензинских станица, као и складишта нафте, а запошљава 11.000 радника.

Влада Србије остала је други по величини акционар НИС-а са 29,88 одсто акција.

"Гаспромњефт" је већински удео у НИС-у купио за 400 милиона евра, уз обавезу да инвестира око 550 милиона евра у модернизацију постројења те компаније до 2012. Руска државна компанија преузела је управљање НИС-ом у фебруару 2009. године.

Акцијама НИС-а тргује се на Београдској берзи од 30. августа 2010. године. Тренутна цена те хартије од вредности је 488 динара, а највиша је била првог дана трговања и износила је 550 динара док је најнижа цена износила 442 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи