Jачање капацитета НБС

Из средстава претприступне помоћи Европске уније, Народна банка Србије за побољшање капацитета добила је 2,5 милиона евра. Циљ програма је пружање помоћи НБС у примени стандарда ЕУ у области банкарства.

Гуверенер Народне банке Србије Дејан Шошкић, чланица Извршног одбора Европске централне банке Гертруда Тумпел Гугерал и шеф Делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер потписали су протокол о реализацији програма сарадње НБС и Европске централне банке, који финансира ЕУ.

НБС ће из средстава претприступне помоћи добити 2,5 милиона евра за побољшање капацитета. Циљ програма је пружање помоћи НБС у примени стандарда ЕУ у области банкарског пословања.

Представници Европске централне банке и централних банака земаља чланица ЕУ пружаће помоћ НБС у припреми стратегија и економских модела, како би своје пословање у потпуности ускладила са стандардима централних банака Уније.

Гувернер НБС Дејан Шошкић је истакао да ће пројекат трајати две године, а представници 21 централне банке чланице ЕУ и представници Европске централне банке пружиће помоћ централној банци Србије у подизању њених капацитета.

Шошкић је нагласио да ће ЕУ тај пројекат финансирати са два и по милиона евра.

Гуверенер НБС је рекао да ће се сарађивати у областима надзора пословања финансијског сектора, усаглашавању прописа, либерализацији токова капитала, управљању девизним резервама, монетарним операцијама, заштити корисника услуга, европским интеграцијама, анализама и истраживањима, платном систему и финансијској стабилности.

Дежер је нагласио да је Србија преузела реформе како би успоставила стабилан банкарски и финансијски сектор, што је важно за макроекономску стабилност.

Према његовим речима, макроекономска стабилност један је од предуслова за чланство Србије у ЕУ.

"Централна банка је стуб макроекономске стабилности", рекао је Дежер.

Дежер је подсетио да је ово кључна година за прикључење Србије ЕУ, а Европска комисија ће 12. октобра објавити препоруку да ли Србија испуњава услове да добије статус кандидата.

"Пуно посла је урађено у прошлости, али је потребан још активнији рад у наредним месецима", рекао је Дежер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи