Економисти очекују ефикаснију Владу

Привреда од реконструисане Владе очекује нови дух у погледу ефикасности њеног рада, квалитетнији дијалог, као и усвајање препорука пословне заједнице, рекао председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин.

Председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин изјавио је да је добро што је коначно завршен посао око реконструкције Владе и да привреда очекује од реконструисане Владе нови дух у погледу ефикасности њеног рада, квалитетнији дијалог, као и усвајање препорука пословне заједнице.

"Важно је да се све што је остало недовршено у прошлој години, усвајање закона и уредби које би побољшале привредни амбијент и повећало ниво запослености, инвестиција и стандарда становништва, догоди у наредној години", рекао је Бугарин, гостујући у Дневнику РТС-а.

"Охрабрује то што ће еминентни привредници учествовати у саветовању потпредседнице Владе Верице Калановић која је задужена за економију", рекао је Бугарин.

Бугарин сматра да би српска развојна банка требало пре свега да кредитира и да подстиче развој привреде под условима и ценама које не могу да пруже комерцијалне банке.

Подсетивши да 40 земаља у свету имају своје развојне банке, председник ПКС је рекао да га радује што је у стратегији до 2020. укључена и идеја о оснивању српске развојне банке и да би било важно да на њено чело дођу најбољи стручњаци из области банкарства и економије који нису политички опредељени.

"Требало би пре свега да буду финансирани пројекти који су намењени производњи размењивих добара намењених извозу, како би се смањио спољнотрговински дефицит", рекао је Бугарин.

Потребно повећати конкурентност

"Важно је да се заустави ниво технолошке заосталости и повећа ниво конкурентности српских компанија и финансирање инфраструктурних пројеката који индиректно омогућавају привлачење страних директних инвестиција2, оценио је Бугарин.

Према његовим речима, Србији је потребан нови индустријски концепт, односно, реиндустријализација, јер досадашњи концепт раста који је био базиран на повећању потрошње и потражње није дао очекиване резултате.

Бугарин, који је посетио Турску, изразио је задовољство Бизнис форумом на коме су учествовали привредници из обеју земаља.

Председник ПКС је рекао да је ступио на снагу Споразум о слободној трговини и да је обим спољнотрговинске размене Србије и Турске повећан за 20 одсто, при чему је двоструко повећан извоз из Србије, а увоз из Турске до 12 процената.

Бугарин је рекао да су турски привредници заинтересовани да учествују у изградњи Коридора 11, односно, деонице Београд-Бољаре и најавио и сајам од 7. до 11. априла у Турској на коме је Србија земља партнер и на коме ће се представити осам српских компанија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи