Један песо - један долар

У покушају да подстакне извоз и домаћу производњу, Куба је девалвирала конвертибилни песо за око осам одсто у односу на долар. Истовремено, Централна банка задржала је вредност националне валуте, која је у оптицају унутар државе, на старом нивоу.

Централна банка Кубе девалвирала је конвертибилну националну валуту песо за око осам одсто према долару и другим страним валутама, у настојању да подстакне извоз и домаћу производњу и тиме пружи подршку својој економији која је на издисају, објављено је у државној штампи.

Конвертибилни песо сада ће вредети један долар, према досадашњих 1,08 долара, а користе га углавном туристи и стране компаније на Куби, Кубанци који примају новчане дознаке из иностранства и извозни сектор те земље.

Конвертабилни песо је успостављен 1994. године на паритетној вредности према долару и 2005. године је ревалвиран на ниво од 1,08 долара.

У оквиру кубанског неуобичајеног валутног система од два нивоа вредности домаће валуте, сваки конвертибилни песо и даље вреди 24 стандардна песоа у којима већина Кубанаца добија плате, пренела је агенција АП.

То је прва ревалвација песоа од 2005. године, када је Влада Кубе повећала његову номиналну вредност у односу на долар.

Та мера би могла пружити подстицај кубанском кључном сектору туризма, као и повећати вредност новчаних дознака из иностранства од којих зависе многи Кубанци који раде за плату од око 20 долара месечно.

Ни кубански песо који је везан за долар, ни обични песо, се не уговарају на међународним тржиштима, тако да кубанска влада при куповини робе за увоз мора да је плаћа у доларима или неком другом чврстом валутом.

Одлука о девалвацији поскупљује такав увоз, али је централна банка саопштила да ће утицај те мере бити ублажен повећањем продуктивности у земљи.

Куба је последњих година смањила увоз прехрамбених производа и друге робе за више од 30 одсто.

На Куби је у јеку спровођење велике економске реформе, у оквиру које је олакшано десетинама хиљада Кубанаца да раде у приватном сектору, мада на ограниченом броју радних места.

Влада, такође, жели да укине пола милиона радних места у јавном сектору, мада је кубански председник Раул Кастро недавно признао да тај план прате велики проблеми и да ће његова реализација бити одложена на неодређено време.

Један од дугорочних циљева је и елиминисање постојећег система од два нивоа вредности домаће валуте.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи